Rakentajat

Kuopion museon pääportaikon päätyseinää koristaa Juho Rissasen (9.3.1873-11.12.1950) fresko, Rakentajat. Juho Rissanen on Kuopiossa syntynyt taidemaalari, joka on useissa töissään kuvannut työntekoa, iloa ja surua. Töissään on kuvattu olevan aina lämminhenkisyyttä. Fresko-tekniikkaa hän kävi opiskelemassa Italiassa. 

Fresko on maalattu rapattuun seinään v. 1909 ja se on suojattu saneeraustöiden ajaksi vanerein, jotka ovat irti maalauksesta. Fresko-seinään on lisäksi asennettu tärinämittari, joka seuraa koko ajan seinään kohdistuvia rakennusaikaisia tärinöitä vaurioiden välttämiseksi. 

Työmaan turvallisuutta arvioivassa TR-mittauksessa tuo maalaus ei saisi monta pistettä. Henkilökohtaisesta riskin otosta napsahtaisi jokaiselle miinukset. Nykyajan vaatimia kypäriä, suojalaseja ja turvakenkiä ei ole kenelläkään. Työvaatetilauskin näyttää olevan tekemättä. Koneet ja välineet näyttäisi olevan ehjiä ja työmaan järjestys hyvä. 

Kuitenkin riisuessaan rakentajat Rissanen tuo hyvin esiin rakennustyön fyysisyyden, mitä se on vielä nykyäänkin, vaikkakin kevennettynä. Samalla teos kuvaa hyvin yhteistyön merkitystä rakennushankkeen onnistumiseksi. 

Jukka Laurio

Kirvesmies, NCC

rakentajat-fresko