Harjannostajaispuhe

Hyvät rakentajaystävät!

Kantajat ja kiäntäjät , käintaitajat ja viäntäjät.

Ja muu juhlakansa.

Ollaan mielenkiintosen iärelä.

 "Kaikki muuttuu. Vierii tässä vuosisatoja. Tuskin tarunakaan on silloin enää säilyneet tämän ajan kiistat. Vaan talo tässä voi seistä vielä yhteishengen, yhteistyön todisteena." Näin lausu Benjamin Ståhlberg 10.10.1905 Kuopion museon peruskiven muuraustilaisuudessa

1907 valamistunu museo on luajenemassa ja muuttumassa esteettömäks ja avaraks. Samala säilytämme alakuperästä. Mammuttii ja freskoo ollaan pietty ku kukkoo kämmenelä, eikä kummituskaan oo poistuna työmualta. Museon tehtävänä on viestii männeistä ajoista ja kehityksestä ja myö ollaa nyt osana kehitystä.

Juho Rissasen museon seinään mualooma fresko ¨Rakentajat¨ kuvvoo hyvin tänäkii päivänä työn vyysisyyttä ja yhteistyön merkitystä. Ja yhteistyö on sujuna hyvin toistemme työvaiheita huomioon ottaen ja neuvottelemala työjärjestyksestä. Yhessä oomme tehneet työtä turvallisuuvven etteen, että kaikki piäsisivät työpäivän jäläkeen terveinä kottiin.

Itä-Suomi on vahvoo kulttuurialuvetta. Juho Rissanen vietti aikoo Italiassa Firenzessä, samoin ku nuapurissain Siämingissä syntynnä kansalliskirjailija Joel Lehtonen ja Juho ol yksi kesäsistä taiteilijavieraista Joelin Putkinotkossa, eli kulttuuryhteyksiä Itä-Suomessa on ollut jo ainakin viime vuossaan alussa.

Valamistuessaan Kuopion museo/kirjasto kokonaisuus tulloo olemaan vahvana osana Saimaa-ilemiöö valittaessa kulttuurpiäkaupunkii vuuvvelle 2026, jonka kuulus tietennii olla Itä-Suomessa, kulttuurin kehossa.

Vielä kiitokset rakentajile ja jatketaan samalla hyvälä asenteela loppuun asti, suojalasiloista huolimata pileke silemäkulomassa.

Jukka Laurio

Kirvesmies , NCC