Tutustu harjoittelijoihimme

NCC:n harjoittelussa tai kesätöissä on vuosittain noin 200 nuorta eri puolilla Suomea monenlaisissa tehtävissä. Nuorten monipuoliseen kehityspolkuun panostetaan, sillä työkokemus on ainoa keino saavuttaa vahva ammatillinen osaaminen.

Nuorten monipuolinen kokemus on koko rakennusalan etu. Siksi NCC:llä panostetaan harjoittelukokemuksiin. Jokaiselle löytyy oma polku, jota pitkin omat vahvuusalueet löytyvät ja työura pääsee rakentumaan kattavaksi. Uusia kiinnostuksen aiheita löytyy usein pikkuhiljaa, kun koko ala avautuu monipuolisuudessaan. Tässä muutama esimerkki, millaisia harjoittelijapolkuja NCC:llä on rakennettu ja miltä harjoittelu tuntuu!

Annin harjoittelukokemuksia asuntorakentamisesta

AnniKankare2

Opiskelen Aalto-yliopistossa Building Technology -maisteriohjelmassa suuntauksena rakentamistalous. Opintoni ovat loppusuoralla; enää puolikas diplomityö jäljellä.

Olen ollut NCC:llä harjoittelijana asuntorakentamisen työmailla ensin haalariharjoittelussa, sitten useammalla työmaalla työnjohtajana. Lisäksi olen toiminut työmaainsinööriharjoittelijana alkavan kohteen valmisteluissa.

Jokainen työmaa on ollut hyvin erilainen ja kaikissa on ollut omat haasteensa. Olen tyytyväinen, sillä olen päässyt näkemään työvaiheita maanrakennuksesta luovutukseen asti. Harjoittelut ovat olleet, varsinkin kohteiden takia, erittäin opettavaisia. Kaikki kohteet ovat olleet positiivisia kokemuksia, varmasti pitkälti huikeiden työkavereiden takia!

Tärkeintä minulle harjoittelussa onkin juuri kannustavat työkaverit ja mielenkiintoiset työtehtävät. Minulle on myös tärkeää, että työpanostani arvostetaan ja minulle uskalletaan antaa vastuuta. Oman kokemukseni perusteella NCC:llä välitetään harjoittelijoista. NCC on tarjonnut minulle aina kiinnostukseni ja toiveitteni mukaisia työkohteita. Lisäksi opintojen ohella on saanut tehdä osa-aikatöitä oman aikatauluni mukaisesti.

Jos olet tulossa NCC:llä harjoittelijaksi ensimmäistä kertaa, kannattaa paikalle tulla avoimin mielin liikoja jännittämättä. Täällä on hyviä tyyppejä vastassa! Vinkkinä harjoitteluun voisin sanoa, että apua kannattaa kysyä aina, kun jokin asia mietityttää – mutta enne kun kysyt, pohdi hetki ensin itse ja tulet huomaamaan, että yllättävän usein keksit ratkaisun itse.

Tulevaisuudelta toivon uusia haasteita, hyvää työilmapiiriä ja pitkää työsuhdetta, mutta sitä ennen toki dippa kunnialla pakettiin!

Katso video Annin harjoitteluajatuksista muutaman vuoden takaa ensimmäisten harjoittelujaksojen jälkeen! Kuulet, miten hän päätyi rakennusalalle ja millainen ilmapiiri NCC:llä on.

 

Veikon harjoitteluissa erilaisia projekteja

VeikkoJokelainen_vaaka

Opiskelen Metropolia ammattikorkeakoulussa rakennustekniikkaa kolmatta vuotta. Olin toista kesää NCC:llä, ensimmäisenä kesänä olin lyhyen jakson haalariharjoittelussa. Tänä kesänä aloitin työnjohtoharjoittelussa, mutta harjoittelun aikana siirryin enemmän työmaainsinööriharjoitteluun.

Harjoittelu NCC:llä oli kokemuksena hyvä. Pääsin todella mielenkiintoisiin ja erilaisiin työtehtäviin harjoittelujakson aikana. Olin mukana Microsoftin kanssa testaamassa uutta järjestelmää, pääkonttorin remontissa, valvontatornin kunnostuksessa ja Lähiöfest 2019 -projektissa.

Opin ja näin kesän aikana ihan järjettömän paljon. Tärkeintä oli monipuolisuus ja ohjaus. On tärkeää päästä näkemään mitä erilaisia työtehtäviä ja vaihtoehtoja omalle uralle on tulevaisuudessa, monipuolisuus pitää myös motivaatiota ja mielenkiintoa yllä. Ohjaus on toinen tärkeä asia, sillä kun on vielä harjoittelemassa asioita, on todella tärkeää saada tukea ja varmistusta omaan tekemiseen joltain kokeneemmalta.

Kannustava, avoin & moderni työympäristö tekevät mielestäni NCC:stä hyvän yrityksen harjoittelulle. Työympäristöllä on todella iso vaikutus siihen, että motivaatio harjoittelun aikana säilyy ja työ on mielekästä. Minusta NCC:llä mielikuva modernista työnantajasta on pitänyt paikkansa ja olen viihtynyt todella hyvin.

Kannattaa tulla harjoitteluun avoimin mielin ja sillä asenteella, että on oppimassa uutta. Jokaisesta mokasta tai vastoinkäymisestä ei kannata ottaa itseensä, niitä sattuu jokaiselle. Työporukkaan ja muihin alan henkilöihin kannattaa verkostoitua heti alussa! Lisäksi kokemuksesta vahva suositus unirytmin kuntoon laittamiselle ennen harjoittelun alkua...

Olen nähnyt harjoittelun aikana niin monenlaisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia, että urahaaveet muuttuvat aika ajoin. Jonkinlainen projektityöskentely on ehkä päällimmäisenä tällä hetkellä, sillä tykkään erityisesti vaihtuvista ja monipuolisista työtehtävistä. Tulevalta työelämältä odotan mahdollisuuksia kehittää itseä ja omaa osaamista. Itselleni on tärkeää, että oppiminen jatkuu vielä työelämässäkin ja sille annetaan mahdollisuus.

Tätä Dome of Visions -paviljongin rakentamista ja ylläpitoa Veikko johti harjoittelussaan!

Rasmuksen harjoittelut korjausrakentamisen parissa

Opiskelen Aalto-yliopistossa rakennustekniikan kandivaihetta. Aloitin NCC:llä kesällä 2018 haalariharjoittelussa, jonka jälkeen kesällä -19 oli vuorossa työnjohtoharjoittelu. Olen edelleen osa-aikaisesti harjoittelussa siirtymässä kohti insinööriharjoittelua. Kaikki harjoitteluni olen suorittanut korjausrakentamisen kohteissa. Haalareissa pääsin kunnostamaan toimistoa kouluksi Espoossa, ja vuoden -19 työt olen tehnyt hotellityömaalla Helsingissä.

RasmusKoivu_2019_rajattu

Haalariharjoittelussa tutustuu hyvin työmaan arkeen ja ruohonjuuritasolta koko alaan. Haalariharjoittelussa NCC tarjosi minulle monipuolisia työtehtäviä sekä tarpeeksi vastuuta. Harjoittelun ohjaajat ja työmaan henkilökunta kuitenkin pitävät huolta siitä, että harjoittelijat uskaltavat kysyä epävarmoista asioista ja kannustavat oppimaan uutta.

Työnjohtoharjoittelussa sama homma jatkui, mutta pääsee eri tavalla tutustumaan työmaan toimintaan. Työmaan johtamisesta, aikataulutuksesta ja työvaiheista alkoi kesän mittaan muodostumaan selkeämpi kuva, ja rakennusprosessi alkoi kokonaisuutena hahmottumaan.

Harjoittelussa on mielestäni tärkeintä hyvän yleiskuvan ja monipuolisten työtehtävien saaminen. Monesti yhteen asiaan voidaan jumittua liian pitkäksi aikaa, mutta omalta osalta näin ei ole päässyt käymään. Työturvallisuuden painottaminen kaikessa toiminnassa on myös otettava aina huomioon.

NCC tukee harjoittelijoita alusta alkaen ja kannustaa omaan tekemiseen ja itse oppimiseen. Ohjausta on tietty aina saatavilla tarvittaessa, eikä paineita muodostu harjoittelijoille. Työkaverit ja ilmapiiri on ollut hyviä ja töissä viihtyy. Esimiehet ottavat harjoittelijat huomioon, ja omat ideat ja toiveet ovat helppoja esittää. Harjoitteluun ei varsinaisesti tarvitse erityisemmin valmistautua. Olen saanut NCC:ltä kaiken tarvitseman koulutuksen ja ohjauksen mitä olen kaivannut. Suosittelisin kuitenkin pitämään avoimen mielen ja rohkeasti kysymään kaikesta mikä jää epäselväksi, toimihenkilöt useimmiten auttavat mielellään. Ei pidä myöskään pelätä työtehtävien vaihdon kysymistä. Harjoittelussa suosittelen kokeilemaan mahdollisimman paljon erilaisia tehtäviä, kuitenkin hyppimättä kesken kaiken seuraavaan hommaan. Mitä laajempi kuva työmaan toiminnasta on, sen parempi. Tämä pätee mielestäni erityisesti haalariharjoitteluun.

Oma kiinnostus maisterivaiheen tullen olisi mitä luultavimmin rakentamistalous, joten oma toiveammatti olisi luultavimmin projekti-insinööri tai jokin muu vastaava. Mielestäni on kuitenkin tärkeää edetä vaiheittain, jotta saa hyvän kuvan koko rakennusprosessista, ja on siten valmiimpi johtotason tehtäviin.

Työelämältä odotan paljon hyviä kokemuksia ja mahdollisuutta löytää oman kiinnostuksen ja halutun työtehtävän, kun sitä ei välttämättä vielä tiedä. Tähän liittyen odotan NCC:ltä mahdollisuutta kokeilla ja tutustua monipuolisesti työtehtäviin. Oman kokemuksen ja NCC:n uratarinoiden perusteella tämä on ymmärtääkseni monella toteutunut varsin hyvin.