NCC toteutti Espoon Niittykumpuun yli 600 asunnon korttelikokonaisuuden

Riihitonttuna tunnettu kohde on Nrepin rakennuttama korttelikokonaisuus keskeisellä paikalla Niittykummun metroaseman ja kauppakeskuksen läheisyydessä. NCC:n suunnittelema ja toteuttama kolmivaiheinen projekti valmistui kokonaisuudessaan huhtikuussa.

Kokonaisuus muodostuu yhteensä yli 600 asunnosta, kolmesta pysäköintihallista ja useista vaiheista.

NCC toteutti hankkeen kokonaisvastuu-urakkana vastaten suunnittelusta ja rakentamisesta. Korttelisuunnitelma ja alueen asemakaavamuutos kehitettiin alkuvaiheesta alkaen Nrepin ja NCC:n yhteistyönä. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2019 Riihitontun asemakaavan muutoksen, ja tontilla aiemmin sijainneen autokaupan purkutyöt aloitettiin keväällä 2020. Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt alkoivat kesällä 2020. Syksyllä 2021 kerrottiin vaiheen kaksi aloituksesta, ja loppukesästä 2022 projekti sai jatkoa vaiheella kolme.

Valmistakin tuli vaiheittain. Ensimmäinen talo valmistui kesällä 2022 sisältäen yhteensä 220 asuntoa ja autohallin piha-alueineen. Vaihe 2 valmistui kesällä 2023 ja sisälsi yhteensä 191 asuntoa ja autohallin piha-alueineen. Huhtikuussa 2024 oli valmistumisvuorossa kolmas vaihe, joka on lähes identtinen toisen vaiheen kanssa.

Nrep vastaanotti vaiheen kolme asunnot ja autohallin piha-alueineen pääosin huhtikuun 2024 lopussa. Aiemmin sovitusti tilaaja ottaa käyttöön yhden portaan asunnot vasta kesäkuun lopulla.

Visioista totta yhteistyöllä

Riihitontun hanke on osa Nrepin visiota kehittää monimuotoista ja yhteisöllisempää kaupunkielämää modernien kiinteistöjen avulla.

– Usean vuoden kestänyt, sujuva ja luottamuksellinen yhteistyö Nrepin kanssa näkyy hankkeen vaiheiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Into yhdessä tekemiseen, pitkäjänteinen toiminta ja sinnikkyys ovat kantaneet, vaikka toimintaympäristökin on maailman muutoksissa, pitkän projektin aikana, ehtinyt muuttua useasti ja ennakoimattomasti. Lopputulos kaikkien kolmen vaiheen nyt valmistuttua on hieno. Haluamme myös erityisesti kiittää osaavaa kumppaniverkostoamme, sidosryhmiämme sekä omaa henkilöstöämme turvallisesta ja laadukkaasta yhteistyöstä, toteaa Tuomas Tonteri, yksikönjohtaja, NCC.

– Niittykummun kokonaisuus on yksi Nrepin isoimmista ja merkittävimmistä asuinrakentamisen hankkeista ja osa tavoitettamme kehittää parempaa ja kestävämpää rakennettua ympäristöä. Näin laaja ja monivuotinen hanke vaatii kaikilta osapuolilta erityistä sitoutumista ja meillä on ollut ilo päästä toteuttamaan hanketta NCC:n ammattimaisen tiimin ja osaavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Merkittävistä muutoksista toimintaympäristössä huolimatta, hanke on edennyt koko ajan aikataulujen mukaisesti ja mahdolliset haasteet on ratkaistu onnistuneesti. Tästä iso kiitos NCC:n työmaan toimihenkilöille ja työntekijöille, kommentoi Nrepin rakennuttajajohtaja Henri Hynynen.

Vaiheittaisessa toteutuksessa hyödynnettiin tarkoin edellisten vaiheiden oppeja ja hiottiin prosesseja, aikatauluja sekä toimintatapoja entistä virtaviivaisemmiksi. Esimerkiksi työmaalogistiikan toteutus vaati suunnitelmallisuutta tontilla, jota rajaavat eri aikoina valmistuneet vaiheet sekä yleiset katualueet. 

LEED Gold -sertifioitu kohde - kestävällä pohjalla koko elinkaaren ajan

Nrepillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja Riihitontun kohteessa onkin tehty edistyksellisiä päästöjä vähentäviä valintoja. Kohde lämpiää uusiutuvalla energialla ja lämmöntuotossa keskeisessä roolissa ovat osin yli kilometrin syvyyteen porautuvat syvälämpökaivot. Lisäksi kohteessa käytetään aurinkopaneeleja sekä viherkattoja. Kokonaisuus on toteutettu A-energialuokassa edistäen rakennusten energiatehokkuutta.

Kohteen ensimmäinen vaihe sai lokakuussa 2022 LEED Gold -sertifikaatin, tuolloin yhtenä harvoista asuntokohteista Suomessa. Vaihe kaksi sertifioitiin LEED Gold -tasolle marraskuussa 2023 ja vaiheen kolme sertifikaattiprosessi on käynnissä.

LEED on maailman käytetyin rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, ja se on käytössä yli 130 maassa. Sertifikaatin myöntää ulkopuolinen arvioija, ja sen saaminen edellyttää, että sijaintipaikan kestävyys, energian- ja vedenkulutus sekä materiaalien kulutus ovat kestävällä pohjalla rakennuksen koko elinkaaren ajan.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehdit Soini & Horto Oy.