NCC kartuttanut puurakentamisen osaamista Turun Linnanfältissä

NCC oli ensimmäinen rakennusyritys, joka aloitti rakentamisen Turun Linnanfältin puutaloalueella. Koko Suomessa oli sitä ennen rakennettu vain alle 30 puukerrostaloa kokeilukohteina. Nyt puutalohankkeiden kokemusta on NCC:lle Linnanfältissä kertynyt sekä suurelementeistä, että tilaelementeistä rakentamisesta.

Turun Linnanfältin alueelle ideoitu uusi moderni ja ainutlaatuinen puinen asuinalue on Suomen hallituksen hyväksymän puurakentamisen edistämisohjelman valtakunnallinen pilottikohde. Tavoitteena on luoda Turun linnan kupeeseen puurakentamisen avulla historialliseen keskustamiljööseen sopiva ja asukkaiden toiveisiin vastaava asuinalue.

- Ensimmäinen Linnanfältin hankkeistamme oli As Oy Turun Puulinna. Siellä aloitimme syksyllä 2016 pilaantuneiden maiden kunnostuksella ja kohde luovutettiin asiakkaalle huhtikuussa 2018, sanoo Seppo Kalliola, joka on toiminut vastaavana työnjohtajana kaikissa NCC:n Linnanfältin hankkeissa.

- Saimme Puulinnan tontin vuonna 2008 kaupungin tontinvarauskilpailun kautta ja lähdimme kehittämään sille puutaloasumista oman hankekehityksemme voimin. Kaavan vahvistumista saimme odottaa vuoteen 2014 asti, NCC:n hankekehitysinsinööri Elias Mäkelä kertoo.

Toinen kohde oli KOy Päivänsäde 3 ja 4, jonka rakentaminen alkoi keväällä 2019. Kolmantena, viime vuoden lokakuussa käynnistyi As Oy Turun Puubyygeli. NCC on kehittänyt kaikki Linnanfältin kohteet yhdessä asiakkaiden kanssa.

- Turun alueella olimme ennen Linnanfältiä rakentaneet vuonna 2014 valmistuneen Ratamokoti-palvelutalon, nelikerroksisen puukerrostalon Iso-Heikkilään, joten meillä oli puurakentamisesta jo jonkin verran kokemusta. Uutta ja erilaista se silti oli, Mäkelä sanoo.

As Oy Turun Puulinna oli ensimmäinen NCC:n Linnanfältin kohteista.
Päivänsäde 3 ja 4 rakennetaan uudenlaisen sääsuojan alla, jonka sähkömoottoreiden avulla suojan korkeutta pystytään nostamaan tai laskemaan työmaan edistymisen mukaan.