Fredriksberg on nyt kolme kertaa BREEAM Excellent

Fredriksbergin B- ja C-talot ovat saaneet BREEAM Excellent-tason ympäristösertifikaatin A-talon seuraksi. Helsingin Vallilassa sijaitseva NCC:n kehityshanke edustaa Suomessa harvinaista herkkua, sillä vastaavaa tasoluokitusta ei ole ollut usein tarjolla.

BREEAM Excellent-luokka on korkein arvosana ympäristösertifioinnissa, mitä Suomessa arvioiduille kiinteistöille on toistaiseksi annettu. Excellent-taso kertoo edistyksellisyydestä kiinteistöjen vastuullisuusnäkökohtien huomioimisessa. Toiminnan lähtökohtia on mm. Suomen hallitusohjelma, johon on kirjattu tavoite hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamisesta vuoteen 2035 mennessä.

– Perusta hiilineutraalille Suomelle rakennetaan suunnittelupöydillä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa päätökset tehdään, sitä enemmän pystymme vaikuttamaan hankkeiden elinkaareen, energiatehokkuuteen, materiaalivalintoihin ja muunneltavuuteen – ja tätä kautta hiilijalanjälkeen, ympäristöasiantuntija Riina Ahola Sweco Finland Oy:stä korostaa.

Sertifikaatti kertoo tavoitteiden toteutumisesta

Sweco Finland auttaa saavuttamaan kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita mm. hiilijalanjälkilaskennan ja rakennetun ympäristön sertifikaattien kautta. Sweco on ollut alusta asti mukana myös NCC:n kehityshankkeessa Fredriksbergissä.

Aholan mukaan BREEAM-ympäristösertifikaatti kertoo yrityksen vastuullisuudesta ja siitä, että ympäristötavoitteet ovat olleet mukana ensimmäisistä hankevaiheista lähtien. Sertifiointi on myös laadun varmistamista ja sitä, että varmennetaan rakennuksen toimiminen niin kuin sen on suunniteltu toimivan.

– Tavoitteita voi olla helppo asettaa, mutta sertifikaatti varmentaa sen, että niiden toteutumista myös mitataan. Korkean luokitustason hakeminen ohjaa kaikkea tekemistä. BREEAM asettaa minimivaatimukset, joiden lisäksi valitaan kohteelle parhaiten soveltuvat tavoitteet halutun luokitustason saavuttamiseksi. Tämän lisäksi hankekehittäjä voi asettaa omia, vielä pidemmälle meneviä tavoitteitaan, Ahola toteaa.

Uusimman, vuoden 2016 BREEAM-järjestelmän mukaisen suunnittelu- ja rakentamisvaiheen Excellent -sertifikaatteja on myönnetty Suomessa tähän mennessä vain kuusi, joista neljä toimistotaloille. Näistä Fredriksbergin A-toimistotalo oli ensimmäinen, jolle seuraa tekivät nyt Fredriksbergin B- ja C- talot.

Suunnittelusta toteutukseen ja pidemmälle

NCC:llä BREEAM on vakiintunut prosessi ja sisäänrakennettu tapa toimia yli kymmenen vuoden kokemuksella. Korkeimman tason luokitukset vaativat moniammatillista tiimiä, joka tuntee sertifikaatin satoine yksityiskohtineen, tavoitteineen ja vaatimuksineen.

– Kestävällä kehityksellä on toimitilakohteissamme suuri merkitys. Koska rakennettu ympäristö on mittava osasyyllinen päästöjen tuottamisessa, meillä on mahdollisuus omalla toiminnallamme vaikuttaa vastuullisuuden kehittämiseen löytämällä uusia keinoja ja vaikuttavia ratkaisuja tavoitteiden saavuttamiseksi, kiinteistökehitysyksikön johtaja Yirui Jiang vahvistaa.

– Kestävä kehitys ulottuu suunnittelusta toteutukseen, mutta myös pidemmälle koko rakennuksen elinkaarta ja rakennuksessa toimimista ajatellen. Elinkaaren pituuden kannalta oleellista on tilojen muuntojoustavuus, jotta ne voivat elää tehokkaasti jatkossakin muuttuvien tarpeiden mukaan.

Fredriksbergissä vastuullisuus näkyy ja tuntuu

Kestävä kehitys on monen asian summa. Kyse on lukuisista isoista ja pienistä asioista, joita parantamalla kerätään BREEAM-pisteitä ja jotka samalla lisäävät taloon aikanaan muuttavien viihtyvyyttä.

– BREEAM-sertifikaatti on osoitus siitä, että tavoitteeksi asetetut vaatimukset on todistetusti täytetty. Tavoitteet edistävät jätteiden lajittelua ja materiaalien kierrätystä, pienentävät hiilijalanjälkeä, parantavat energia- ja materiaalitehokkuutta sekä alentavat rakennuksen käyttökustannuksia, Ahola sanoo.

Fredriksbergissä vastuullisuuden voi nähdä, tuntea ja kokea rakennusten arkkitehtuurista ja kulttuurihistoriallisesta miljööstä alkaen. Vastuullisuus on mm. aurinkoenergiaa, uudenlaisia digitaalisia palveluita, laadukasta sisäilmaa, luonnonvaloa, automaattisesti vuorokauden ja liikkumisen mukaan säätyvää valaistusta, säädettävää lämpöviihtyvyyttä sekä hiilijalanjäljen huomioivia materiaalivalintoja.

Vastuullisuus rakentuu myös hyvästä sijainnista, helposta saavutettavuudesta ja lähipalveluista. Rakennusten lisäksi vastuulliset ratkaisut ulottuvat rakennusten ulkopuolelle ja naapurustoon vaikkapa linnunpöntöin, hyönteishotellein sekä istutuslaatikoin.

Arvo, johon ollaan valmiita panostamaan

Yirui Jiang muistuttaa, että BREEAM-sertifikaatin saaminen edellyttää valtavaa määrää työtä ja osaamista.

– Tiimissämme vihreät arvot on aidosti lähellä jokaisen sydäntä. Olemme ajan tasalla, mutta haluamme olla myös askeleen edellä ja pykälän korkeammalla. Kun löydämme yhteisen arvomaailman asiakkaidemme ja sijoittajien välillä, vahvistamme liiketoimintamme onnistumista.

– Tänä päivänä vuokralaiset ovat yhä kiinnostuneempia ja haluavat tietää, mitä kaikkea BREEAM käytännössä on ja mitä he itsekin voisivat tehdä tavoitteiden eteen. Kestävä kehitys on arvo, johon ollaan valmiita panostamaan, Jiang toteaa.

NCC:n kiinteistökehitystiimille BREEAM-sertifikaatin saaminen merkitsee tärkeän merkkipaalun saavuttamista – sen toteutumista, mitä on aikanaan ryhdytty tavoittelemaan.

– Kiinteistökehittäjälle ympäristöluokitukset ovat tärkeä työkalu rakennusten vastuullisuuden kehittämisessä. Alalla on päästy varsin pitkälle, mutta tavallaan olemme vasta alussa. On hienoa olla mukana tässä muutoksessa ja nähdä, mihin vielä päästäänkään, Jiang summaa.

Lue lisää Fredriksbergistä!

003 NCC Fredriksberg 9-2021_web
Fredi2