Laajasalon ostoskeskus, Helsinki

Helsingin Laajasaloon rakennettiin uusi, monipuolisia palveluita tarjoava ostoskeskus. Kahteen kerrokseen rakentui noin 30 liiketilaa, joiden suunnittelussa näkyy sujuvuus ja tavoite rakentaa vahva kauppakeskus paikallisille asukkaille.

Kauppakeskus Saari sijaitsee näkyvällä ja Itä-Helsingin näkökulmasta keskeisellä paikalla vilkkaan Laajasalontien varrella, asuinalueiden äärellä. Uuden ajan moderni ostoskeskus on paikallisesti tärkeä: alueen lähipalvelutarjonta keskittyy pitkälti uuteen kauppakeskukseen. Liiketiloja on kahdessa kerroksessa ja päivittäistavarapalvelujen lisäksi keskuksessa on kaupungin kirjasto ja nuorisoasiainkeskus. Lähimmät tarjonnaltaan paremmat kaupalliset palvelut sijaitsevat vasta Herttoniemessä, jonne on matkaa noin kaksi kilometriä.

Uusi liikekeskus korvasi vanhan, 1970-luvulla rakennetun ja hiljalleen hiipuneen ostoskeskuksen. Aluetta tulevat tulevaisuudessa elävöittämään myös kaupunkibulevardi ja nykyaikaiset kerrostalot, jotka mahdollistuvat uuden kaavoituksen myötä.

Keskuksen paikallisuus ja alueen asukkaiden osallistaminen läpi hankkeen heijastuvat myös sen nimessä - Kauppakeskus Saari sai nimensä NCC:n järjestämän nimikilpailun kolmen suosituimman vaihtoehdon joukosta, johon saatiin kaikkiaan yhteensä 91 nimiehdotusta.

Kauppakeskus Saari on BREEAM-ympäristöarviointijärjestelmän Very Good -tasoon sertifioitu rakennus. BREEAMin vaatimukset ohjasivat kauppakeskuksen suunnittelua kokonaisvaltaisesti kymmenessä eri kategoriassa: erilaisia arviointikriteereitä olivat esimerkiksi rakennusmateriaalien toimitusmatkat, ympäröivä infrastruktuuri ja saavutettavuus julkisilla liikennevälineillä sekä energiatehokkuus.

Laajasalon uusi ostoskeskus rakentuu
Laajasalon uusi ostoskeskus rakennetaan näkyvälle paikalle
Laajasalon uuden ostoskeskuksen muoto on hahmottunut