Karakalliontie 1, Espoo

NCC rakensi Espoon Karakallioon kerrostalokohteen, johon valmistui kolme 7-kerroksista pistetaloa sekä pihakannen alle autohalli. Taloissa on yhteensä 143 ARA-rahoitteista vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Kohde valmistui syksyllä 2022 ja se toteutettiin Joutsenmerkin tiukkojen ympäristökriteerien mukaisesti.

Karakalliontie 1 on NCC:lle kolmas Joutsenmerkin saanut asuinrakennushanke

Karakalliontien kohteeseen kuuluu kolme 7-kerroksista pistetaloa sekä pihakannen alle asettuva autohalli. Talot käsittävät kaikkiaan 143 ARA-rahoitteista eli valtion tuella rakennettavaa vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Taloista kaksi NCC on toteuttanut Espoon Asunnoille ja yhden Asuntosäätiölle. Niille molemmille kohde on ensimmäinen Joutsenmerkin saanut asuinrakennushanke. Arvostetun pohjoismaisen ympäristömerkin saadakseen täytyi kiinteistön täyttää merkin tiukat kriteerit aina suunnitteluvaiheesta alkaen. Aiemmin NCC on toteuttanut Joutsenmerkki-sertifioituja kerrostaloja Vantaan Hakunilaan vuonna 2018 ja Tikkurilaan vuonna 2021. 

Hankkeen hiilijalanjälkilaskelmat lupaavat hyviä tuloksia

Hankkeen alussa Karakalliontien taloille asetettiin numeerinen hiilijalanjälkitavoite, alle 1250 kgCO2/brm2/talo. Luku pohjautuu tuloksiin NCC:n aiemmasta, vuonna 2018 toteutetusta kerrostalohankkeesta, jossa tutkittiin hiilijalanjälkeä Joutsenmerkki-rakentamisessa. Karakallion kohteessa on tutkittu lisäksi talotekniikan, kuten maalämmön ja aurinkopaneelien, vaikutusta hiilijalanjälkeen. 

– Käyttövaiheen hiilijalanjälkilaskelmat ovat vielä työn alla, mutta rakennuslupavaiheen laskelma on osoittanut, että olemme Karakallion kohteessa tavoitteessa, kertoo NCC:n toimialajohtaja Timo Suominen

Uudet asukkaat pääsivät muuttamaan uusiin asuntoihin lokakuun 2022 lopussa. 

Tonteri Tuomas

Yksikönjohtaja, Asuntorakentaminen, pääkaupunkiseutu, NCC Building Nordics