Veturikuja 8, Vantaa

Vantaan Tikkurilaan VAV Yhtymälle rakentamamme Veturikuja 8 täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin tiukat kriteerit. Rakennettu kiinteistö käsittää kolme kuusikerroksista taloa, joissa on 120 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Hanke valmistui joulukuussa 2021.

Vantaan Tikkurilassa sijaitsevaan Veturikuja 8:n kohteeseen tuli 120 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Kiinteistö koostuu kolmesta kuusikerroksisesta talosta, joissa asuntojen koot ovat yksiöistä kolmioihin. Työt Veturikujalla alkoivat alkukesästä 2020 ja kohde valmistui loppuvuodesta 2021. Joulukuussa 2021 kohteelle luovutettiin pohjoismainen Joutsenmerkki-ympäristömerkki.

Joutsenmerkki vaatii tarkkuutta materiaalivalinnoissa

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on noudatettava kriteeristöä, joka perustuu rakennuksen elinkaariajatteluun. Joutsenmerkin pakollisten 41:n kriteerin toteutumisen lisäksi merkin saaminen edellyttää myös lisäpisteiden saamista. Lisäpisteitä on saatava vähintään 16 pistettä 44 pisteestä, Veturikuja 8 -kiinteistössä lisäpisteitä kerättiin kaiken kaikkiaan 25. Niitä tuli esimerkiksi rakennusaikaisesta jätteiden kierrätys- ja uusiokäyttöasteesta, joka oli hienot 70 prosenttia kaikesta työmaan rakennusjätteestä.

Joutsenmerkityn rakennuksen on oltava A-energialuokkaa, miksi Veturikujan kiinteistön katolta esimerkiksi löytyvät aurinkopaneelit, joilla tuotetaan osa kiinteistön tarvitsemasta sähköstä. Lisäksi Joutsenmerkki edellyttää, että kohteessa käytetään ainoastaan hyväksyttyjä rakennusmateriaaleja, joiden turvallisuus ja terveellisyys on tarkistettu. Joutsenmerkityn talon energiatehokkuus ja tarkat materiaalivalinnat tarkoittavat, että rakennus on vähäpäästöinen niin ilmaston kuin sisäilman kannalta.

Tukee asukkaita arjen ympäristöteoissa

Kiinteistön rakentamisessa kiinnitettiin huomiota myös käytön aikaiseen ympäristöystävällisyyteen. Veturikujalla on energiatehokkaat ja vettä säästävät kodinkoneet ja saniteettikalusteet. Kiinteistö on autopaikaton, pihalle tuli yksi autopaikka yhteiskäyttöautolle, jota asukkaat voivat vuokrata menoihinsa. Katetut pyöräpaikat ja pyöränhuoltopiste kannustavat asukkaita pyöräilyyn. Lisäksi pihalle tuli kaupunkiviljelylaatikot asukkaiden käyttöön, mikä mahdollistaa asukkaille oman vihannessadon kasvukaudella.

Pitkään jatkuneen yhteistyön tulos

Veturikuja 8 on osa VAV:n ja NCC:n pidempään jatkunutta yhteistyötä ympäristöystävällisen rakentamisen saralla. Yhtiöt ovat toteuttaneet yhteistyössä muun muassa vuoden 2015 asuntomessuille Kivistöön luonnonvaratasapainoisen Opaali-kerrostalon, jossa rakentamisen hiilijalanjälki saatiin laskettua viidenneksen vastaavaa normitaloa pienemmäksi, sekä vuonna 2018 Hakunilaan Kaskelantie 1:n, joka valmistuessaan oli Suomen suurin Joutsenmerkitty kerrostalo.

VAV:lle terveellinen asuminen ja ympäristön kestävyys tarkoittavat tekoja, ja siksi talot rakennettiin Joutsenmerkki-kriteerit täyttäväksi. Talot tulivat loistosijainnille, josta on mainiot joukkoliikenneyhteydet kaikkialle maailmaan. Rakennusten ulkonäöstäkään ei tingitty, ja tiiliverhoillut talot istuvat kauniisti paikalleen. Teija Ojankoski, toimitusjohtaja, VAV