NCC:n ensimmäinen Joutsenmerkki-hanke

NCC:llä tunnetaan Joutsenmerkin vaatimukset rakentamiselle. Nyt käynnissä on hanke, jossa Joutsenmerkkiä tullaan hakemaan suurelle kerrostalolle Vantaalle. Se on kokoluokassaan ainutlaatuista, mahdollisesti jopa Suomen ensimmäinen.

Ympäristöystävälliset materiaalit, toimintatavat ja elinkaariajattelu lisääntyvät rakentamisessa jatkuvasti. Pohjoismaissa on rakennettu jo tuhansia joutsenmerkittyjä asuntoja, mutta Suomessa valmiina on vasta yksi talo. Joutsenmerkin kriteerit vaihtelevat hieman maittain ja NCC:kin on rakentanut useita joutsenmerkittyjä taloja Ruotsissa, mutta Suomessa mahdollisuutta on aiemmin vasta tutkittu. NCC:n ensimmäinen Joutsenmerkki-hanke on käynnissä. NCC Building ja VAV Asunnot Oy aloittavan pian reilun 120 vuokra-asunnon kohteen Vantaan Hakunilaan, Kaskelanrinteen alueelle. Uuden, ympäristöystävällisen kerrostalon on määrä valmistua keväällä 2018. Taloa lähdetään rakentamaan uusitun Joutsenmerkin täyttävillä kriteereillä.

Rakennusmateriaalien kemikaalit tarkkailussa

Joutsenmerkityt talot ovat energiatehokkaita ja niissä on kiinnitetty erityistä huomiota sisäilmaan sekä käytettyihin kemikaaleihin ja rakennusmateriaaleihin. Myös rakentamisen laadunhallintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on kaikin puolin terveellinen ja turvallinen kokonaisuus.

Yksi tunnetuimmista ympäristömerkeistä

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä. Joutsenmerkkiä saa käyttää vain tuotteissa ja palveluissa, joille on myönnetty merkin käyttöoikeus. Merkin käyttöoikeus on myös määräaikainen. Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki ja vuonna 2016 se mitattiin Suomen viidenneksi arvostetuimmaksi brändiksi. Rakennushankkeelle Joutsenmerkki voidaan myöntää vasta talon valmistumisen yhteydessä.

Lue Emman blogi siitä, millaista on ollut tehdä työtä Joutsenmerkin saamiseksi rakennushankkeelle alan ensimmäisten joukossa.