Tesoman rautatiekortteli, Tampere

Tesoman rautatiekorttelin alueelle rakennettiin n. 400 uutta asuntoa sekä S-market. Kortteli koostui viidestä työmaasta, joista viimeisin valmistui vuoden 2020 alkupuolella. Alueella työskenneltiin NCC:n Vastuullinen työmaa -toimintamallin mukaisesti.

Tesoman rautatiekortteliin rakennettiin noin 400 vuokra-asuntoa neljässä 7-8-kerroksisessa kerrostalossa sekä Pirkanmaan Osuuskaupan S-market. Taloilla on yhteinen piha, jossa on leikkialue sekä parkkialue. Kortteli koostui viidestä työmaasta, joista viimeisin valmistui vuoden 2020 alkupuolella. Hanke oli NCC:n oman hankekehitystyön tulosta.

Koko korttelin rakentaminen kerralla toi merkittäviä etuja. As Oy Tampereen Veturi, Seisake ja Resiina ovat lisäksi pohjaltaan hyvin samanlaisia - Seisake ja Resiina jopa identtisiä. Työmaat oli aikataulutettu alkamaan kolmen kuukauden välein, mikä mahdollisti samojen aliurakoitsijoiden käytön kaikissa kolmessa talossa hyvänä jatkumona. Myös hankinnat helpottuivat, kun samalla pohjalla oli mahdollista tehdä kolmen talon hankinnat. Lisäksi torninosturia ja muuta kalustoa hyödynnettiin talosta seuraavaan.

Asuntoja liikerakennuksen päälle

S-marketin rakennus on ns. hybridirakennus, jossa kaupan lisäksi on parkkihalli ja kaupan päällä kerrostalo. Yläpuolisen kerrostalon johdosta kaupan ja kellarin rakenteet sekä tekniikkareitit poikkeavat normaalista market-rakentamisesta.

S-market Tesoman avajaisia vietettiin tammikuussa 2020. Myymälä on rankattu kokonaisenergian ominaiskulutuksessa mitattuna Suomen parhaaksi S-marketiksi. Lähes kaikki lämmitysenergia saadaan lauhdelämmöstä ja maalämmöstä. Ilmanvaihtoa hallitsee rakennusautomaatiojärjestelmä, joka pitää sisäilmaolosuhteet jatkuvasti hyvällä tasolla.

Katso LähiTapiola Pirkanmaan videolta miltä rautatiekorttelissa näytti helmikuussa 2019.