Taidelukio Lumit, Kuopio

NCC rakensi Kuopion ydinkeskustaan odotetun uuden taidelukio Lumitin. Kesällä 2022 Kirkkokadulle valmistunut taidelukio toi uudet tilat 600 oppilaalle ja noin 50 työntekijälle, teatteri-, liikunta- ja tanssisaleja sekä yhteiskäyttötiloja naapurissa sijaitsevan Kuopion Musiikkikeskuksen kanssa. Kohde toteutettiin Terve talo -työmaan kriteereitä noudattaen. Rakentamisen puhtausluokka oli P1 ja rakennusmateriaalien päästöluokka M1.

Kuopion uuden taidelukio Lumitin tiloissa aloitti elokuussa 2022 runsaat 500 opiskelijaa. Alkuperäinen arkkitehtisuunnitelma voitti vuonna 2017 Kuopion soiva ja sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailun ja suunnitelmasta vastasivat  Lukkaroinen Arkkitehdit Oy yhteistyössä VSU maisema-arkkitehdit Oy:n kanssa. 

Hanke oli Kuopiossa mittava, yksi kaikkien aikojen suurimmista satsauksista. Uudisrakennus oli osa Kuopionlahden täydennysrakentamista ja se vaati perusteellista ennakkosuunnittelua. Ensimmäiset suunnitelmat tehtiin jo vuonna 2015 ja rakennustyöt käynnistyivät vihdoin lokakuussa 2020.

Rakennuksen tilaratkaisuissa on otettu huomioon tanssin, musiikin ja ilmaisutaidon opetuksen erityisvaatimukset. Tilojen muoto ja pintarakenteet ovat monimuotoiset ja ainutlaatuiset, joten tilasta tilaan toistoa on vähän. Erikoistilat vaativat toteutukselta myös erikoisratkaisuja muun muassa akustiikkaan, äänitekniikkaan ja näyttämötekniikkaan liittyen. Lukion näyttämötila ja liikuntasali ovat koulurakennukseksikin poikkeuksellisen mittavat.

Rakennus toteutettiin Terve talo -ohjeiston kriteerien mukaisesti. Sisäilman laatutavoitteiden saavuttamiseksi rakentamisessa käytettiin vain M1-päästöluokiteltuja rakennusmateriaaleja.