Sofiankatu 4, Helsinki

NCC toteutti vuonna 1913 valmistuneen Sofiankatu 4:n peruskorjauksen rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria esiin tuoden. Osana Helsingin Torikorttelien uudistusta virastokäytössä ollut rakennus muutettiin liike- ja toimistotiloiksi. Peruskorjaus valmistui kesällä 2017.

Sofiankatu on lyhyt kävelykatu Helsingin historiallisessa keskustassa, Leijonan ja Sarvikuonon korttelien välissä. Sofiankadun nuorin rakennus, Lars Sonckin suunnittelema klassistinen Sofiankatu 4, valmistui vuonna 1913 Stockmannin tavaratalon rakennustarvikeosastoa varten. Viimeiseksi Helsingin Kaupunginmuseon käytössä ollut, suojeltu Sofiankatu 4:n rakennus muutettiin käyttötarkoitukseltaan liiketiloiksi ja ulosvuokrattaviksi toimistotiloiksi osana Helsingin Torikorttelien uudistusta.

Korjauksessa entisiä toimistotiloja muokattiin ravintoloiksi ja sisäpiha avattiin yleisölle. Katutason ravintola ja keittiö sekä kellarikerroksen kaksi elokuvateatterisalia säilytettiin ja peruskorjattiin. Rakennuksen ikkunat ja ovet sekä kaikki sisäpinnat uusittiin tai korjattiin. Julkisivuja osin paikkarapattiin, osin rappaus uusittiin kokonaan. Vesikattoja uusittiin osittain ja aiempia kevyitä seinärakenteita purettiin. Kaikki talotekniset järjestelmät vaihdettiin. Vanhoihin hissikuiluihin asennettiin uudet hissit, minkä lisäksi rakennus sai yhden täysin uuden hissin.

Suojelukohde toi omat haasteensa peruskorjauksen toteuttamiseen. Sen lisäksi aivan Helsingin keskustassa, vilkkaan turistikadun varrella toiminut työmaa vaati paljon logistiikalta. Haasteet saatiin kuitenkin ratkaistua niin, että Sofiankadun liikenne kulki normaalisti.

NCC mukana elävöittämässä Torikortteleiden aluetta

Torikortteleiden ja Senaatintorin elävöittämisprojektilla kaupunki halusi avata paraatipaikalla sijaitsevat Torikorttelit virastokäytöstä kaupunkilaisille- ja turisteille. Toimistotilojen muuttaminen kaupunkilaisille suunnatuksi tilaksi vaati muutostöitä, ja NCC toteutti Sofiankatu 4:n lisäksi myös Kiseleffin ja Sunnin talojen peruskorjauksen. Nykyään Torikortteleissa toimii kauppoja, ravintoloita, kahviloita ja muita palveluita. Torikorttelien uudistus valmistui Suomen itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017.