Kiseleffin ja Sunnin talojen peruskorjaus

Kiseleffin talossa, Senaatintorin laidalla, oli aikoinaan Stockmann. Nyt toiminta on Helsingin Torikortteleiden käsissä. Turistit saavat ihailla entiseen loistoonsa palautetuttua liikekeskusta. NCC peruskorjasi Kiseleffin ja Sunnin talot vuosina 2010 – 2011.

Sarvikuonon korttelissa sijaitsevien historiallisten rakennusten peruskorjaus oli aivan erityinen.

”Tulen varmasti muistamaan tämän työn. Nämä talot ovat Helsingin vanhimpia säilyneitä rakennuksia ja samalla vanhimpia NCC:n peruskorjaamia taloja”, työpäällikkö Juha Korkiakoski kertoo.

Rakennusaikana jouduttiin tekemään suuriakin muutoksia suunnitelmiin. Rakennus oli jopa ennakoitua huonokuntoisempi. Vanhat rakenteet, kuten kiviladelmaperustukset, toivat esiin tultuaan runsaasti mietittävää. Peruskorjaus oli teknisesti vaativa hanke, lisäksi käyttäjien muutostöitä tehtiin paljon.

Koko korjaustyön ajan tehtiin tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

- Sopimuksessamme oli maininta, että urakka-alueelta voi löytyä arkeologisia esiintymiä. Tämä tarkoitti sitä, että varauduimme kohteessa tehtävään inventointiin rakentamisen aikana, NCC:n Juha Korkiakoski sanoo.

Vanha kuntoon keskustan liikenne huomioiden

Sunnin ja Kiseleffin talot erotettiin tekniikan osalta omiksi kiinteistöikseen ja koko tekniikka uusittiin. Kiseleffin liiketilaa kasvatettiin. Unioninkadulle tehtiin uusi uloskäytävä. Kellarikerrokseen rakennettiin myös uudet reitit ja liiketilaa. Sunnin talossa vanhat huonekokonaisuudet pyrittiin palauttamaan. Molempiin taloihin rakennettiin hissit ja parannettiin esteettömyyttä. Ikkunoita kunnostettiin ja vaihdettiin uusiin, säilyneitä koristemaalauksia puhdistettiin ja korjattiin. Joitain 1980-luvulla tehtyjä ratkaisuja voitiin jopa palauttaa varhaisempaan ilmeeseen. Osassa korttelia rakennettiin vanhojen perustusten alapuolelle, jolloin jouduttiin vahvistamaan myös viereisten seinien perustuksia.

Logistiikan suunnitteleminen oli keskeisen sijainnin ja vähäisen tilan takia olennaista. Rakennustarvikkeet tulivat pienissä erissä ja asennettiin heti, varastointitilaa ei ollut.

Liikenteen sujumisen turvaamiseksi joitain nostoja tehtiin yöaikaan.

- Kun työmaan välittömässä läheisyydessä liikkui lisäksi runsaasti jalankulkijoita, voi sanoa, että peruskorjausta tehtiin rakentamisen kannalta erittäin vaativassa paikassa, Juha Korkiakoski toteaa.

Taustatietoa

Kiseleffin talon ensimmäiset osat valmistuivat Senaatintorin laidalle vuonna 1778 Sunnin talon viereen. Sunnin talo oli valmistunut jo kahdeksan vuotta aiemmin, ja se onkin yksi Helsingin vanhimmista kivitaloista. Siinä toimi maineikas majatalo vuodesta 1819 alkaen. Sunnin talo muutettiin empire-tyyliseksi 1800-luvun alkupuolella ja se liitettiin Kiseleffin taloon. Virastotalo siitä tuli vuonna 1931.

Kiseleffin talon rakennutti Johan Sederholm, mutta lopullinen ilme on Carl Ludvig Engelin suunnittelema vuonna 1818. Alun perin rakennuksessa toimi sokerinpuhdistamo. Kauppias Feodor Kiseleff omisti rakennuksen vuodesta 1812 alkaen. Stockmann muutti Kiseleffin taloon 1879. Lars Sonck suunnitteli sen myymälähallit vuonna 1912. Vuonna 1930 Stockmann siirtyi nykyiseen paikkaansa uuden tavaratalon valmistuttua. Stockmannin lähdettyä poliisilaitos käytti sekä Kiseleffin että Sunnin taloja. Yksi huoneista oli legendaaristen Komisario Palmu –elokuvien kuvauspaikka. Vuonna 1985 Kiseleffin tiloihin valmistui kauppiastavaratalo.