Rakokiven monitoimitalo

Rakokiven monitoimitalo Loisto, Nastola

Rakensimme Lahden Tilakeskukselle Rakokiven monitoimitalon Nastolaan. Kaksikerroksiseen rakennukseen tehtiin tilat päiväkodille, koululle ja kirjastolle. Monitoimitalohankkeelle asetettiin korkeat sisäilmatavoitteet ja sen yhteydessä toteutettiin Terve betonirakenteinen koulu -kehityshanke.

Rakokiven monitoimitalon tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa korostettiin monitoimisuutta, joustavuutta, avoimuutta ja yhteisöllisyyttä. Monitoimitaloon sijoittuivat päiväkoti, esiopetus, vuosiluokkien 1–6 perusopetus, erityisen tuen pienryhmät ja koululaisten iltapäivätoiminta. Lisäksi siellä toimivat Nastolan kirjasto ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n valmistuskeittiö. Päivittäin tiloja käyttää yhteensä noin 640 lasta ja 110 työntekijää. Monitoimitalon muunneltavat tilat ovat iltaisin myös erilaisten harrastusryhmien käytettävissä

Tilojen joustavuuden lisäksi hankkeella oli korkeat sisäilmatavoitteet. Rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota betonirakentamisen kosteudenhallintaan sekä asioihin, jotka vaikuttavat sisäilman laatuun. Taloa esimerkiksi rakennettiin sääsuojan alla ja betonin kuivumista seurattiin digitaalisin anturein. Lisäksi lattiapinnoitteena käytettiin paljon mm. hiottua betonilattiaa, joka ei aiheuta sisäilmaan päästöjä.

Rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2019 ja Rakokiven monitoimitalo Loisto otettiin käyttöön elokuussa 2021.

Terve betonirakenteinen koulu

Rakokiven monitoimitalon suunnittelu- ja rakennusprojektin yhteydessä Lahden Tilakeskus, Betoniteollisuus ry, Talonrakennusteollisuus ry ja NCC toteuttivat Terve betonirakenteinen koulu -kehityshankkeen, jossa kehitettiin nykyistä sujuvampia ja aukottomampia tapoja rakentamisen laadunhallinnan parantamiseksi. Kehitystyössä panostettiin erityisesti betonirakentamisen laatuun sekä hankkeen organisoinnin ja tiedonhallinnan sujuvoittamiseen. Edellisten tahojen lisäksi kehityshankkeessa ovat mukana Peikko Finland, Ramboll Rakennetekniikka sekä Mittaviiva.

Heinäkuussa 2020 kuvattu dronevideo työmaalta
Virtuaalimatka Rakokiven monitoimitaloon
Vastaava työnjohtaja Mika Virtanen: julkisivut rakennetaan lohkoissa, sääsuojan alla
Työnjohtaja Teemu Rantasalo: Sääsuojasta on monia hyötyjä rakentamiselle
Rehtori Susanna Kulonen ja työpäällikkö Jouni Koponen: Sisäilman laatuun kiinnitetään huomiota myös ennen Rakokiven monitoimitalon käyttöönottoa