Scandic Grand Central Helsinki

NCC muutti Helsingin päärautatieasemalla sijaitsevan VR:n vanhan hallintorakennuksen Scandic Hotels -ketjun hotelliksi. Vanhan pääkonttorin muutostöiden lisäksi rakennuksen pohjoispuolelle rakennettiin uudisosa. Hotelli valmistui tammikuussa 2021.

Eliel Saarisen jugend-tyyliä edustava, vuodelta 1909 peräisin oleva VR:n vanha pääkonttori peruskorjattiin ja laajennettiin melkein 500 huoneen edustavaksi hotelliksi kokous- ja juhlatiloineen. Kulttuurihistoriallisen arvorakennuksen vaativat peruskorjaus- ja muutostyöt tehtiin yhteistyössä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa.

Yli satavuotiaan rakennuksen peruskorjaus

Vuonna 1909 valmistuneen rakennuksen peruskorjaus luokiteltiin poikkeuksellisen vaativaksi kohteeksi. Rakennus on myös suojeltu – suojeltuja osia ovat esimerkiksi koko rakennuksen ulkopuoli vesikattoineen, sekä sisäpuolelta pääaulat, portaat, pääkäytävät ja käytävät, joista pisin on 159 metriä. Kaikki suojeluasiat käytiin läpi säännöllisesti Museoviraston kanssa.

Haastetta riitti myös talotekniikassa. Suojelluille hotellikäytäville ei saanut asentaa talotekniikkaa, joten kaikki tekniikka kuljetettiin huoneiden, eteisten ja kylpyhuoneiden puolelta. Lähes joka huoneessa ratkaisu on erilainen. Arvorakennuksen rakenteita purettaessa tuli vastaan myös yllättävän paljon haitta-aineita, kuten koksikuonaa ja asbestia.

Työmaa oli tarkan aikataulutuksen helpottamiseksi jaettu kahdeksaan eri lohkoon, jotka puolestaan jaettiin vielä neljään kerrokseen tai muihin alueisiin. Aikataulujen yhteensovitus eri lohkojen välillä oli vaativaa. Vaikka kovin isoja muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin ei tullutkaan, pienemmissäkin muutoksissa riitti töitä.

– Kun korjauspuolella hotellihuoneeseen tulee pieni muutos, joka tehdään kaikkiin 373 huoneeseen, se pieni muutos onkin jo iso, toteaa vastaava työnjohtaja Ari Tikka.

Näyttävä uudisosa puiston puolelle

Peruskorjauksen lisäksi tontin pohjoisosaan, Kaisaniemen puiston puolelle rakennettiin uudisosa, johon koko hotellin 491 huoneesta tuli 118 kappaletta.

Uudisosan rakentamisen teknistä haastavuutta lisäsi mm. pohjaratkaisun kaarimuoto sekä se, että jokaisessa kerroksessa on eri kerroskorkeus. Vanhan rakennusosan kerrokset madaltuvat alhaalta ylöspäin noustessa ja uudisosan kerroskorkeuden piti mukautua samaan jakoon.

Uudisosan myötä hotellista muodostuu tyylikäs kokonaisuus, jonka keskellä on  hotellivieraiden käytössä oleva sisäpiha ravintolaterasseineen.