Varkauden kampus ja lukio, Varkaus

NCC rakensi Savon Koulutuskuntayhtymälle oppilaitoksen Varkauteen. Uusi oppilaitosrakennuskokonaisuus muodostui uudisrakennuksesta ja vanhoista saneerattavista osista. Savon ammattiopiston Varkauden kampus ja Varkauden lukion uusi koulurakennus saivat Joutsenmerkin tunnustuksena ympäristöystävällisyydestään.

Hankkeen viisi eri kiinteistöä oli rakennettu vuosien 1965–2006 aikana. Rakennukset A ja E purettiin kokonaan, B-rakennus osittain ja jäljelle jääneeseen osaan tehtiin muutostöitä. Saneerattavaa pinta-alaa oli kohteessa reilut 1400 brm2. Uudisrakennus puolestaan kattaa lähes 2900 brm2 ja se rakennettiin Terve talo -kriteereitä noudattaen.

Rakentaminen alkoi heinäkuussa 2018 ja loppui marraskuussa 2019. Tilat otettiin käyttöön joulukuussa 2019, jonka jälkeen käynnistettiin rakennusten A ja E purkutyöt. Purkutöiden jälkeen saatettiin loppuun pihatyöt ja koko urakka valmistui keväällä 2020.

Joutsenmerkityt tilat opiskelijoille ja henkilökunnalle

Varkaudessa Savon ammattiopistoa ja Varkauden lukiota ylläpitävälle SAKKY:lle tärkeää on toimitilojen houkuttelevuus niin opiskelijoille kuin työntekijöille. Uudisrakennukselle haettiin kestävän kehityksen mukaista lähestymistapaa ja kohteelle päädyttiin hakemaan Joutsenmerkkiä.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa. Joutsenmerkin-mukainen rakentaminen haastaa myös urakoitsijat. NCC oli mukana Varkauden kohteessa jo suunnitteluvaiheessa.

Pohjoismaisen ympäristömerkin luovutti Joutsenmerkin edustaja toimitusjohtaja Riikka Holopainen Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä.

- Varkauden kampuksella on ilahduttavaa se, että siellä on tehty hiilijalanjälkilaskelma, rakennusjätteen kierrätysprosentti on 61 %, ja katolta löytyvät aurinkokennot, Holopainen iloitsee.

- Yksi tärkeimmistä asioista hanketta aloittaessa oli huolellinen perehdytys Joutsenmerkin kriteereihin sekä niistä tiedottaminen projektiorganisaatiolle koko hankkeen ajan, NCC:n toimialajohtaja Tommi Tiihonen sanoo.

Energiatehokkuuden ja pienemmän ympäristövaikutuksen lisäksi Joutsenmerkityssä talossa kiinnitetään huomiota materiaalien turvallisuuteen ja vähäpäästöisyyteen sekä hyvään ja terveelliseen sisäilmaan.

- Haluamme olla vetovoimainen koulutuskuntayhtymä niin henkilöstölle kuin opiskelijoille, ja tarjota houkuttelevan kokonaisuuden puhtaasta sisäilmasta lähtien. Uskon Varkauden uusissa tiloissa annettavan hyvää opetusta pitkälle tulevaisuuteen terveellisesti, turvallisesti ja toisistamme välittäen, Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve summaa.

Päätös Joutsenmerkin hakemisesta vahvistui elokuussa 2017 tehdyllä opintomatkalla, jolla SAKKY:n kehityspalveluiden edustajat tutustuivat Joutsenmerkin mukaiseen rakentamiseen. NCC oli mukana Varkauden kohteessa jo suunnitteluvaiheessa ja niinpä yksi opintomatkan kohteista oli NCC:n Kaskelantie 1:n työmaa Vantaan Hakunilassa. Sinne valmistui loppuvuodesta 2018 Suomen suurin Joutsenmerkkiä hakeva kerrostalo.

Uskon Varkauden uusissa tiloissa annettavan hyvää opetusta pitkälle tulevaisuuteen terveellisesti, turvallisesti ja toisistamme välittäen. Heikki Helve, Savon koulutuskuntayhtymän johtaja
Kuvassa Riikka Holopainen Ympäristömerkintä Oy:stä, Heikki Helve Savon koulutuskuntayhtymästä ja Tommi Tiihonen NCC:ltä