Hietalahden puistikko, Helsinki

Asunto Oy Hietalahden Puistikko elää uutta kukoistustaan mittavan peruskorjauksen jälkeen. Perusteellisen projektin jälkeen asukkaat nauttivat nyt entistä upeammista kodeistaan ja taloyhtiön hulppeista sauna- ja allasosastoista.

Helsingin Punavuoressa Punavuorenkadulla sijaitseva 1970-luvun kohde, kolmen talon, yhdeksän porrashuoneen ja noin 220 asunnon taloyhtiö voi huokaista heinäkuisena kesäpäivänä helpotuksesta. Komea korjaushanke putkiremontteineen, sauna- ja allasosastojen peruskorjauksineen sekä porrashuoneremontteineen oli valmis.

Yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka käynnistyi huhtikuussa vuonna 2018 suunnitteluvaiheella ja työt alkoivat asunnoissa tammikuussa 2019. NCC osallistui asuntokorjaushankkeen suunnitteluun sekä vastasi toteuttamisesta joustavasti taloyhtiön ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

- Kohde ei ole ollut mikään tyypillinen projekti, vaan tässä mittakaavassa ensimmäinen laatuaan. Kun hanke pääsi vauhtiin, siitä se juna sitten lähti kulkemaan 27 kuukauden mittaisen mielenkiintoisen matkan, NCC:n työpäällikkö Teemu Holopainen kertoo.

Urakkamuoto mahdollisti muutokset ”lennossa”

Taloyhtiössä oli mietitty tarkasti asuntokorjaushankkeen urakkamuotoa. Toiveena oli sellainen vaihtoehto, jossa taloyhtiö pääsisi vaikuttamaan mahdollisimman paljon lopullisiin ratkaisuihin ja kustannustasoon. Joustava yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka mahdollisti paitsi yksilölliset valinnat, myös fiksut suunnanmuutokset matkan varrella.

- Erillisurakkana päätettiin esimerkiksi toteuttaa lämmöntalteenotto, jonka myötä katolta saadaan talteen ilmanvaihdon hukkalämpö. Tämä hyödynnetään nyt energiatehokkaasti asuntojen vesikiertoisiin lattialämmityksiin, Holopainen kuvailee.

Taloyhtiön urakkamuoto mahdollisti senkin, että asunnoissa voitiin toteuttaa poikkeuksellisen laajoja osakasmuutostöitä.

Projekti toteutui hyvässä yhteistyössä

Vuodesta 2005 alkaen NCC:llä työskennellyt Holopainen on tyytyväinen.

- Projektinjohtourakan ja suunnittelun yhdistävä yhteistoiminnallinen malli on vielä aika uutta, mutta yleistymässä vähitellen. Tätä urakkaa tehtiin tiiviisti yhteistyössä tilaajan kanssa, Holopainen korostaa.

Urakkamuoto tuo Holopaisen mukaan esiin NCC:n ydinosaamisen suunnitteluvaiheesta toteutukseen aikatauluineen, kustannustehokkaine vaihtoehtoineen ja laadukkaine ratkaisuineen – turvallisuutta unohtamatta.