Forum, Jyväskylä

Hankkeessa Jyväskylän keskustassa sijaitsevan kauppakeskus Forumin Vapaudenkadun tason tilajärjestelyitä uusittiin ja rakennusta laajennettiin. Ensimmäisen kerroksen kevyet rakenteet, pinnat ja tekniset järjestelmät uusittiin lähes kokonaisuudessaan. Muita kerroksia, julkisivuja ja sisäänkäyntirakenteita kunnostettiin laajennusten alueilla ja tarpeen mukaan. Kauppakeskuksen muutostyöt valmistuivat syksyllä 2021.

Jyväskylän ydinkeskustaan vuonna 1980 rakennetun Forumin kauppakeskuksen ykköskerros sai syksyllä 2021 uuden elämän, kun Vapaudenkadun tason tilajärjestelyt uusittiin vuoden kestäneessä urakassa. Hanke oli mittava kokonaisuus, jossa painotettiin laatua ja osaamista. Kaksivaiheinen projektinjohtourakka starttasi syksyllä 2020 ja valmistui vuotta myöhemmin lokakuussa 2021. 

Saneeraushankkeessa kauppakeskuksen ensimmäiseen kerrokseen sijoitettiin kaksi isoa liiketilaa sekä pienempiä liiketiloja aputiloineen. Kellarin ja ensimmäisen kerroksen välinen porras purettiin, sisäänkäynnin sijaintia muutetaan ja kellarin autohallista tehtiin ensimmäiseen kerrokseen uudet liukutasot. 

Rakennusta myös laajennettiin entisen Vapaudenkadun puoleisten sisäänkäyntien kohdilta. Julkisivun ja sisäänkäyntien rakenteita uusittiin ja ensimmäisen kerroksen kevyet rakenteet ja pinnat uusittiin lähes kokonaisuudessaan. Koska kyseessä oli mittava purku- ja rakennustyöurakka ja kauppakeskus jatkoi koko urakan ajan toimintaansa, korostui rakennuksen työturvallisessa toteuttamisessa erityisesti asiakasturvallisuus.

Kohde toteutettiin Terve talo- ja puhtausluokka P1 -toteutuksella rakentamisen sekä ilmanvaihtojärjestelmien osalta. Rakennusmateriaalien ja ilmanvaihtoluokkien päästöluokka on M1.