Akaan hyvinvointikeskus, Akaa

Rakensimme Akaaseen uuden sosiaali- ja terveyspalvelutoimintoja laajasti yhden katon alle keräävän hyvinvointikeskuksen. Keskuksessa toimivat mm. lääkärivastaanotto, hammashoitola, fysioterapia-, mielenterveys-, päihdehuolto- ja sosiaalipalvelut. Hanke valmistui kesällä 2021.

Hankkeen valmistelu käynnistyi vuonna 2016 ja rakentaminen 2019. NCC valittiin kilpailutuksen kautta projektinjohtourakoitsijaksi. Nyt Akaan Ryödintiellä komeilee uusi hyvinvointikeskus, jonka katon alle mahtuvat aiemmin kolmessa paikassa toimineet sosiaali- ja terveyspalvelut. Tilaa eri toiminnoille on yhteensä 5280 neliötä.

– Akaa sai juuri sitä, mitä tarvitsee ja talo täyttää kaikki kriteerimme. Uudet tilat ovat toimivat, turvalliset, terveelliset, tehokkaat ja toimintavarmat, Akaan kaupungin tekninen johtaja Jaana Koota summaa.

Sujuvaa yhteistyötä

Yhteistyö sujui Jaana Kootan mukaan koko ajan hyvin, ja jos jotain hienosäätöä pitkän projektin aikana tarvittiinkin, kaikki sujui jouhevasti. Myös hyvinvointikeskuksen tulevat käyttäjät olivat hankkeessa aktiivisesti mukana.

– Olimme mukana valmisteluvaiheesta lähtien, joten olemme päässeet seuraamaan hankkeen toteutumista ja vaikuttamaan neliöihin. Uusi hyvinvointikeskus tuli todelliseen tarpeeseen, Akaan perusturvajohtaja Elina Anttila toteaa.

Vastuullisia valintoja

Akaan kaupunki kuuluu Suomen ympäristökeskuksen Hinku-verkostoon, jonka tavoitteena on edistää hiilineutraaliutta. Hyvinvointikeskuksessa hiilineutraaliustavoitteita edistettiin fiksuilla valinnoilla, jotka liittyvät energiaratkaisuihin, vedenkulutukseen, ilmastointiin, kierrätykseen ja valaistukseen. Tontille on porattu 20 maalämpökaivoa 300 metrin syvyyteen, ja maalämpöä on päästy hyödyntämään jo rakentamisen aikana.

Myös kierrätyksellä oli iso rooli jo työmaalla: sekajätteen osuus kokonaisjätemäärästä oli vain 9,9 prosenttia, kun Länsi-Suomen alueellinen keskiarvo on 35 prosenttia.

Rakennusajan työmaavideo

Katso Akaan kaupungin videolta hyvinvointikeskuksen vuoden mittaiset rakennustyöt yhdessä minuutissa.

Tietomallivideo

Video esittelee Akaan uuden hyvinvointikeskuksen tietomallin avulla.