A-Kruunu Vihdin Tuusankaari on Semmi-tuotteen mallikappale

NCC:n rakentama A-Kruunu Vihdin Tuusankaari on viisikerroksinen kerrostalo, joka pitää sisällään 63 vuokra-asuntoa. Kohteen rakentaminen aloitettiin keväällä 2016 ja se valmistui vuoden 2017 alussa.

Talo edustaa Semmi-tuotetta, yhtä NCC:n valmiiksi konseptoitua rakentamismallia. Semmi-konsepti, kuten NCC:n Bertta-konseptikin, on rakennettu ratkaisemaan tietynlaista haastetta. Siinä missä Bertta on tarkoitettu täydennysrakentamistuotteeksi, Semmi on vakioitu kerrostalotuote hintaherkille alueille.

Semmi on tarkoitettu uudisalueiden kohteeksi ja tuotteella on tiettyjä valmiiksi suunniteltuja ja toistuvia asuntopohjia. Toistuvuus auttaa pitämään tuotantohinnan kurissa ja parantaa edellytyksiä uudisrakennustuotannolle. Semmissä taloa voi esimerkiksi venyttää ilman, että mikään muu kuin ulkoseinät ja ontelolaatat venyvät. Tekniikka pysyy siis paikoillaan ja Semmiä voi tehdä pidempänä tai lyhyempänä siten, että se on rakentajan näkökulmasta silti sama talo.

Semmi-talot ovat vakioituja ja kustannustehokkaita tuotteita, joissa on pyritty mahdollisimman valmiisiin konsepteihin. Konseptista on tehty tuotekäsikirjat jotka kertovat, mitä tehdään, mitkä asiat lukitaan ja mitä voidaan muuttaa. Esivalmiusastetta on pyritty nostamaan mahdollisimman korkealle. Erityistä huomiota kiinnitetään ulkoasuun, eli rakennuksen istuttamiseen ympäristöönsä.

Tuusankaaren kohde on eräänlainen Semmi-sukupolvien välimuoto. Perusperiaatteiltaan se noudattaa ensimmäisen sukupolven Semmi-taloja, johon on kuitenkin lisätty seuraavan sukupolven elementtejä. Toisen sukupolven Semmi-talot ovat virtaviivaisempia ja tuotesuunnitteluideologialtaan edistyksellisempiä. Kokonaan ensimmäisen sukupolven Semmejä on muun muassa Hollolassa ja Lahdessa.

Tuusankaaren työmaa ansioitui myös Rakennusteollisuuden työturvallisuuskilpailussa, jossa se palkittiin vuoden 2016 isojen talonrakennusyritysten työmaista parhaana. NCC vei tuolloin isojen talonrakennusyritysten työmaasarjassa neljä kärkisijaa.

TuomasTonteri
Tonteri Tuomas

Yksikön johtaja, Asuntorakentaminen, NCC Building Nordics