Scandic Simonkentän ilme uudistui laajamittaisella remontilla

NCC:n toteuttama Simonkentän Scandic-hotellin remontti valmistui vuodenvaihteessa. Helsingin ydinkeskustassa lähes vuoden kestänyt korjausurakka tehtiin osissa siten, että hotelli voitiin pitää koko ajan avoinna.

Tammikuussa 2017 käynnistyneessä hankkeessa kaikki 360 huonetta remontoitiin, minkä lisäksi hotelliin valmistui uusi 240 vieraan tapahtumakerros, jonka tilat ovat helposti muunneltavissa eri tarpeisiin. Hotellin yhteyteen rakennettiin myös uusi 150 asiakaspaikan ruokaravintola.

Jo alkujaan ympäristötavoitteiden mukaisesti vuonna 2000 valmistunut hotelli on nyt entistäkin energiatehokkaampi, kun tuhansia lamppuja vaihdettiin led-lampuiksi. Lisäksi tehtiin viemäreiden sukituksia, uudistettiin ilmastoinnin tekniikkaa sekä uudistettiin koko kiinteistön rakennusautomaatio. Huoneet saivat remontin yhteydessä päivitetyn ilmeen, kun niiden sisustus ja kalusteet uudistettiin.

Työmaa toimivan hotellin ohessa

Oman lisämausteensa urakkaan toi hotellin jatkuva aukiolo läpi remontoinnin. Tilaajan vaatimuksesta vain yksi kolmasosa hotellin 360 huoneesta sai olla kerrallaan pois käytöstä. Huoneet remontoitiin siksi jakamalla ne neljään lohkoon: kolme neljäsosaa oli aina asiakaskäytössä ja satakunta huonetta remontissa. Yhden lohkon huoneet olivat saman ilmanvaihtokoneen varassa, joten kun kaikki lohkossa oli valmista, voitiin saman tien siirtyä seuraavaan ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmään. Lohkoittain uudistettiin myös pystyviemärit. Kaikki osastoinnit piti tehdä niin, ettei työmaan ja asiakaspuolen välillä ollut kulkua.

Työn aikataulu oli erittäin tiukka. Yhdessä lohkossa oli noin 90 huonetta ja aikaa näiden rakentamiseen 10 viikkoa. Tämä tarkoitti, että päivässä tuli saada melkein kaksi huonetta valmiiksi.

Työmaan logistiikka toteutettiin ulkoapäin, koska kaikki sisäiset hissit tuli pitää asiakkaiden käytössä, eikä etuovia voitu käyttää. Sisälle mentiin rakennuksen kyljestä ja työmaahissiä siirrettiin uuteen paikkaan aina kutakin urakkavaihetta varten. Simonkadun puolella työskenneltäessä rakennettiin tunneli, jota pitkin jalankulkijat pääsivät turvallisesti kulkemaan hotellin ohitse.

Yksi suurimmista lisätöistä oli kolmannen kerroksen keittiön uusiminen. Sen vuoksi rakennettiin väliaikainen keittiö toiseen kerrokseen, jotta hotellin aamiaistarjoilua voitiin jatkaa normaaliin tapaan. Työmaan suurimmat haasteet olivat silloin, kun remontoitavien huoneiden lähellä oli asukkaita. Meluhaittaa oli silti vain satunnaisesti ja hotellin asiakaspalautteenkin perusteella häiriöitä ei ollut kohtuuttomasti. Osoitimme siis, että toiminnassakin olevan hotellin voi remontoida.

“Tärkeää oli se, että työjohdon kanssa oli jatkuva keskusteluyhteys siitä, mitä tapahtuu ja mitä tehdään milloinkin. Suunnittelu onnistui hyvin haastavissakin paikoissa, kuten vastaanottotiskin ympärillä tehdyssä työssä. Molemmat ymmärsivät, että kun hotelli on osittain käytössä, tarvitaan joustoja molemmin puolin.”

- Scandic Simonkentän hotellinjohtaja Outi Hanhijärvi

martti-flygare
Flygare Martti

Työpäällikkö, NCC Building