Illustration of the Murata factory expansion in Vantaa.

Muratan tehdaslaajennus, Vantaa

Murata Electronics Oy:n tehdaslaajennus rakennettiin vanhan tehtaan jatkoksi Vantaan Martinlaaksoon. Projekti oli teknisesti haasteellinen mm. erittäin suuren puhdastilan vaatimusten ansiosta. Vieressä toimivan anturitehtaan vuoksi työmaa ei myöskään saanut aiheuttaa tärinää. Hankkeen laajuus oli kerrosalaltaan yli 10 000 m2 ja se valmistui loppuvuonna 2019.

NCC aloitti rakennusprojektin keväällä 2018. Sitä ennen tehtaan viereen oli jo tehty uusi pysäköintialue, sillä tehdaslaajennus tuli vanhan pysäköintialueen paikalle. Itse laajennusrakennukseen tehtiin viisi kerrosta, jotka sisältävät tuotanto- ja logistiikkatilaa, toimistotilaa sekä erilaisia kiinteistön ja tuotantoprosessien vaatimia teknisiä tiloja. Kokonaisvastuu-urakan arvo oli noin 42 miljoonaa euroa.

Tärinä ja valtava puhdastila teknisinä haasteina

Muratan Vantaalla valmistamia mikroelektromekaanisia MEMS-antureita käytetään erityisesti autojen turvallisuusjärjestelmissä, työkoneissa ja terveysteknologiassa, kuten sydämentahdistimissa. Tuotteiden valmistuksen kannalta oli siis kriittisen tärkeää, ettei työmaalta aiheutunut tärinää.

Louhintavaiheen tärinän estämiseksi kallio sahattiin olemassa olevan ja rakennettavan tehtaan välistä kolmen metrin syvyyteen vaijerisahalla.

– Perinteisiä louhintatöitä tehtiin myös, mutta hyvin rajoitetusti. Meillä oli päivässä vain yksi puolen tunnin jakso räjäytyksiä varten, jonka ajaksi osa tehtaan prosesseista keskeytettiin, kertoo työpäällikkö Kimmo Kärkkäinen.

Vaativin osa projektia oli anturitehtaan valtavan kokoinen puhdastila. Keskimääräinen sairaalan leikkaussali on kooltaan noin 60 m2 ja Muratan tehtaaseen tuli pinta-alaltaan 2000 m2 puhdastila. Lisäksi Muratan puhdastilan vaatimukset olivat kovempia kuin leikkaussalissa.

– Projekti oli meille teknisesti haasteellinen. Samalla se oli todella mielenkiintoinen ja palkitseva, koska pääsimme kehittämään omaa osaamistamme ja ymmärrystä tilaajan liiketoiminnasta, sanoo Erikoisprojektien toimialajohtaja Frej Weurlander.

Elektroniikkavalmistaja Muratan uusi tehdaslaajennus vihittiin käyttöön Vantaalla 29.1.2020.