Lampan talon peruskorjaus

Pohjoisesplanadilla Elefanttikorttelissa sijaitseva rakennus peruskorjattiin ravintolaksi ja toimistotiloiksi. Omistaja Hartwall Capital ja muut perheyhtiöt muuttivat uusin tiloihin vuonna 2013.

Lampan talon käyttötarkoitus muutettiin hotellisuunnitelmista toimistotiloiksi ja katutason ravintolaksi, kun Hartwall Capital osti kiinteistön. Talo on suojeltu rakennus, jonka rakennustöitä valvoi Helsingin kaupunginmuseo. Rakennuksen ulkoasu materiaaleineen, alkuperäiset tilakokonaisuudet, rakenteet ja kiinteä sisustus tuli säilyttää.

Pintojen korjauksen lisäksi kiinteistön sisäpihalle rakennettiin lasikatto ja taloon hissi. Rakennuksen kaikki vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät uusittiin ja lisättiin jäähdytys. Myös esimerkiksi talon kaikki alkuperäiset puulattiat purettiin ja asennettiin takaisin, alkuperäiset lattiahirret ja ala- ja välipohjarakenteet desinfioitiin ja palautettiin alkuperäiseen ilmeeseensä.

- Talossa oli todella terve puurunko, vastaava työnjohtaja Matti Huotarinen kertoo.

Purku- ja rakennusvaiheessa tehtiin myös historiallisesti tärkeitä löytöjä, jotka kaupunginmuseo taltioi arkistoonsa.

Taustatietoa

Lampan talo on valmistunut vuonna 1817 ja pihasiipi 1835. Kauppias ja raatimies Johan Lampa rakennutti talon asuin- ja liikerakennuksekseen. Talossa toimi vuosina 1858 – 1880 liike, josta Stockmannin tavaratalo sai alkunsa. Hartwall Capital osti kiinteistön vuonna 2012 liikemies Ilkka J. Karin hotellihankkeen konkurssipesältä. Hartwallin kivennäisvesitehdas on aikanaan toiminut Lampan talon lähellä Sederholmin talossa.