Kuopas Samoilija, Kuopio

Kuopion Puijonlaaksoon rakennetut Kuopas Samoilijan opiskelija-asunnot ovat koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset. Asunnot ovat yksiöitä, mutta yhteisöllisyyttä edistetään opiskelijoiden avulla suunniteltujen yhteisten tilojen avulla. Hanke valmistui elokuussa 2018. Se palkittiin merkittävänä kiertotaloutta edistävänä tekona.

Kuopion Opiskelija-asunnoille toteutetussa hankkeessa purettiin kuusi 1980-luvulla rakennettua solu- ja perheasunnoista koostuvaa taloa, ja niiden tilalle rakennettiin viisi uutta kerrostaloa. Uusiin rakennuksiin tuli yhteensä 254 lähes identtistä parinkymmenen neliön yksiötä yhteistiloineen. Kohde sijaitsee vehreällä Puijonlaakson asuntoalueella, joka on tunnettu Puijon ulkoilualueesta. Sieltä on yliopiston kampusalueelle matkaa noin kaksi kilometriä.

Kuopas Samoilijan tilat oli suunniteltu yhteistyössä opiskelijoiden kanssa siten, että ne kannustavat omaehtoiseen kanssakäymiseen asukkaiden välillä ja mahdollistavat luontevat kohtaamiset. Jokaisessa talossa on omanlaisensa yhteistilat. Taloista löytyy muun muassa kuntosali, erilaisia yhteiskeittiöitä, elokuvahuone, chillailuhuone ja pelihuone.

- Asuntokohde on ollut erittäin haluttu ja vastannut hyvin opiskelijoiden tarpeita, Kuopion Opiskelija-asuntojen rakennuttaja Tapani Lehmusaho sanoo.

Kuopion kaupunki myönsi Kuopas Samoilijalle Viksu Kuopion vuoden kiertotalousteko 2018 -palkinnon. Perusteluissa todetaan, että asuntokohteen suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitu erityisellä tavalla kiertotalouden mukainen asuminen ja eläminen. Kohteen tilat on suunniteltu siten, että ne kannustavat ja mahdollistavat tilojen sekä laitteiden jakamisen.

Logistinen palapeli ratkaistiin

Kohde on asuntomäärältään suuri ja sitä kautta toiston määrä oli mittava. Lohkot ja vaiheistus suunniteltiin hyvin tarkkaan, jotta kukin työvaihe saatiin pysymään jatkuvana. Myös asuntojen ja käytävien pieni koko vaati töiden yhteensovitukseen normaalia enemmän panostusta. Työmaalla olikin kiivaimmassa vaiheessa kuusi työnjohtajaa ja työmaainsinööri varmistamassa, että työvaiheet saatiin rullaamaan jouheasti.

Jokaiseen taloon rakennettiin oma erivärinen kahden kerroksen korkuinen yhteistila, jotka kasattiin CLT-puuelementeistä 3. ja 4.kerroksen korkeudelle talon betonirungon ulkopuolelle, teräsrungon päälle.

- Suurimman logistisen haasteen aiheutti juuri yhteistilojen runkojen asennus. Talot ovat melko tiukassa nipussa ja sisäpihalle täytyi nostimilla viedä usealla talolla yhtä aikaa yhteistilojen runkoja, vesikattoja, seinävilloituksia ja seinäpanelointeja samalla, kun taloissa oli sisätyövaiheita käynnissä. Logistiset ongelmat ratkaistiin tiukalla työmaatetriksellä, kuormien suunnittelulla ja urakoitsijoiden töiden yhteensovittelulla, NCC:n vastaava työnjohtaja Tatu Huttunen kertoo.

Talo A valmistui joulukuussa 2017, talo B maaliskuussa 2018, talot C, D, E ja pihat elokuussa 2018.

Kuukkanen Tuukka

Työpäällikkö, Rakentaminen, Kuopio, NCC Building Nordics