Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST

JUSTin suunnittelu ja rakentaminen toteutettiin uudentyyppisen yhteistoimintamallin mukaisesti. Avoimen rakentamisen periaatteiden mukaisesti rakennus jaettiin kiinteään perusosaan ja muuntuvaan tilaosaan. Hankkeen VDC-osaaminen palkittiin alan kilpailuissa.

Uusi rakennus korvasi Järvenpään keskustassa Vanhankylänniemen terveysaseman ja terveyskeskussairaalan. Se kokoaa nyt saman katon alle Järvenpään keskeiset sosiaali- ja terveyspalvelut. JUST toteutettiin yhteistoimintamallilla, jossa sopimusosapuolina olivat tilaaja, käyttäjä, suunnitteluryhmä ja rakentaja.

Tavoitteena tyytyväiset käyttäjät

Justissa käyttäjät osallistettiin suunnitteluratkaisuiden kehittämiseksi 3D-virtuaalitilaa ja mallihuoneita hyödyntämällä. Käyttäjätyytyväisyys olikin hankkeen lopussa 95 pistettä sadasta. Mallihuoneiden avulla testattiin käyttäjäominaisuuksia, kuten huoneiden ja käytävien mitoitusta, potilashuoneita, ovien järjestyksiä, pintamateriaaleja ja esimerkiksi suunterveydenhoidon vastaanottoa. Myös teknisiä asennuksia eli ilmanvaihdon, lämmitys-, käyttövesi- ja viemäriputkistojen sijoittelua ja eristämistä testattiin mallihuoneiden avulla.

JUST toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä ns. VIRMA-vaiheessa (Virtuaalisen suunnittelun ja rakentamisen malli) hankkeelle laadittiin ehdotus-, yleis- ja rakennuslupasuunnittelu. VIRMA-hanke oli Tekes-pilotti, jossa kehitettiin uutta kansallista mallia julkisiin rakennushankintoihin. NCC tuli hankkeeseen mukaan toisessa ns. VARMA-vaiheessa (Vaatimusten mukaisen rakentamisen malli), jossa hanke toteutettiin suunnittelukonsortion, rakentajan, tilaajan ja käyttäjän yhteistyönä. Rakentajalta edellytettiin kokonaistaloudellista osaamista ja kykyä toteuttaa hanke virtuaalisesti ja vuorovaikutteisesti. Tähän NCC pystyi vastaamaan huipputasoisella VDC-osaamisellaan (Virtual Design and Construction).

Voitokasta VDC-osaamista

NCC:n VDC-osaaminen on todistetusti maailmanlaajuista huippuluokkaa. JUST-hanke voitti sekä Tekla Bim Awards Finland –kilpailun että Tekla Bim Awards Global –kilpailun The best public project –sarjan. NCC:n käyttämä VDC-toimintatapa hyödyntää tietomallinnusta monipuolisesti ja tukee eri osapuolten yhteistyötä. VDC:n avulla projektia organisoitiin, hallinnoitiin ja analysoitiin menestyksekkäästi. Asiat ratkaistiin ensin virtuaalisesti, jolloin toteutusvaiheessa syntyi vähemmän muutostarpeita, häiriöitä ja turhia kustannuksia.

Avoin rakentaminen haastoi vanhat toimintatavat

Kiinteä perusosa ja muuntuva tilaosa suunniteltiin ja toteutettiin JUSTissa erikseen. Lohkoittain tehtävä toteutus ja suunnittelu tarkoittivat, että tilaaja vastaanotti koko kiinteän osan valmiina ensin, jolloin muuntuvan osan työt olivat vielä täysin kesken. Tämä avoimen rakentamisen malli antoi huomattavasti lisäaikaa käyttäjäsuunnittelulle, pienensi viivästymisriskiä ja sai aikaan käytönaikaista muuntojoustavuutta.

JUST on ensimmäisiä Suomessa menestyksekkäästi toteutettuja, avoimen rakentamisen mallin mukaisia hankkeita. Hankkeen käyttäjäyhteistyössä ja suunnittelunohjauksessa onnistuttiin erinomaisesti. NCC:n VDC-tiimi, pitkäjänteinen kehitystyö ja selkeät ohjeistukset tietomallinnuksessa olivat ratkaisevassa asemassa.