Musiikkialan vuokratalo Jallukka

Musiikkialan vuokratalosta tuli asukkaidensa näköinen. Jallukka komeilee keskeisellä paikalla Helsingin Jätkäsaaressa.

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa talossa on 74 vuokra-asuntoa, joista pienimmät ovat 42,5 neliön ja suurimmat 63 neliön kokoisia, minkä lisäksi osassa asunnoista on parvi tuomassa lisätilaa. Nimen inspiraatio on peräisin helsinkiläisestä Lallukan taiteilijakodista. Se, kuten talon muutkin piirteet, on asukkaidensa hengen mukainen.

Kyse on näyttävästä rakennuksesta, joka pitää sisällään vuokra-asuntojen lisäksi muun muassa yhteisiä musiikkitiloja esimerkiksi äänitys- ja soittokäyttöön. Parhaiden mahdollisten tilojen rakentamisessa hyödynnettiin ammattilaisia laidasta laitaan, muun muassa akustiikkasuunnittelijoita.

Kaksi äänieristettyä kerhotilaa ovat kaikkien asukkaiden vuokrattavissa, minkä lisäksi alakerran ravintola toimii asukkaiden yhteisenä olohuoneena. Korkeimmillaan kahdeksankerroksisen talon katolla on myös viherpiha sekä saunaosaston yhteyteen rakennettu näköalaterassi.

Omalaatuisuutta tuovat myös luhtikäytävät, ja sisäänkäynti osaan asunnoista sekä varastotiloista tapahtuu siis ulkokautta. Sisällä on pitkiä käytäviä sekä retrohenkisiä ja ajoittain hyvin raakoja ja rosoisia pintoja. 

Jo vuonna 2009 ideana syntyneen talon harjannostajaisia vietettiin vuoden 2016 marraskuun alussa ja se valmistui keväällä 2017. Elävän musiikin säätiön sekä Y-säätiön yhteinen projekti on ARA-kohde, mutta ELMU-säätiö vuokrasi 25 asuntoa nimenomaan musiikkialan ammattilaisille. Muusikoiden lisäksi talossa asuu muita alan työntekijöitä tai alalla uransa tehneitä.

Rakentajalle kohde oli monipuolinen ja haastava. Erityisesti asukkaiden oman tyylin ja hengen yhdistäminen moderniin ja siistimpään rakentamiseen toi erikoisuutensa. Esimerkiksi osittain betonipinnoille tuli vain lakka päälle, jolloin tekijän jälki todella näkyy.

Tonteri Tuomas

Yksikönjohtaja, Uudisrakentaminen, pääkaupunkiseutu, NCC Building Nordics