Hanasaaren kulttuurikeskus, Hanaholmen

Hanasaaren suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus, hotelli ja ravintola peruskorjattiin allianssimallilla. Korjauksessa kunnioitettiin tarkoin 1970-luvun henkeä.

Hanasaaren kulttuurikeskus, hotelli, kokoustilat ja ravintola peruskorjattiin hienovaraisesti, rakennuksen alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Talotekniikka päivitettiin nykytasolle ja rakennukseen tehtiin lisäkerros toimistokäyttöä varten. Hanasaaressa on erityisen kaunis merellinen ympäristö ja uusitut tilat on maustettu pohjoismaisten suunnittelijoiden designilla ja taiteella.

Päivitetty versio entisestä

Hanasaaren sisääntulo kohennettiin osin valoisammaksi ja hotellimaiseksi bistron ja viinibaarin myötä, mutta julkisivun ilme säilytettiin tarkoin alkuperäisenä. Arkkitehti Mika Penttinen kävi jopa Paraisten tehtaalla katsomassa uusille laatoille mahdollisimman alkuperäisen värisävyn suoraan louhittavasta kalliosta. Vanhoja kuorielementtejä Hanasaaressa ei voitu säilyttää, sillä meri-ilmasto ja pakkanen olivat rapauttaneet niitä liikaa. Hotellihuoneille, ravintolalle sekä kokous- ja asiakastiloille on tehty mittava kasvojenkohotus. Suunnittelutoimisto Koko3 on Jukka Halmisen johdolla vastannut sisustuksesta ja suunnitellut myös joitakin kalusteita. Kivi ja Tuuli Sotamaa ovat suunnitelleet kalusteet noin puoleen yhteensä 66 hotellihuoneesta. Ruotsi näkyy joka puolella rakennusta olevassa taiteessa, mutta myös sisustuksen yksityiskohdissa. Monissa hotelli- ja kokoushuoneissa on nähtävissä itävaltalais-ruotsalaisen muotoilijan Josef Frankin vaikutus.

Allianssimallilla hyvään lopputulokseen

Hanasaari toteutettiin Senaatti-kiinteistön ja käyttäjän kanssa allianssimallilla, joka sai paljon kiitosta kaikilta osapuolilta. Allianssissa osapuolet asettuvat luontevasti samalle puolelle ja työskentelevät yhteisen tavoitteen ja budjetin eteen. Tilaaja halusi työmaalle vielä erityisvalvontaa normaalien NCC:n toimenpiteiden lisäksi talousrikollisuuden torjuntaan, kosteudenhallintaan ja työmaan siisteyteen. Allianssisopimuksessa työmaata kannustettiin myös esimerkiksi nopeaan puutteiden korjaukseen ja hyvään asiakaskokemukseen.

Avajaisissa pohjoismaiset päämiehet

Hanasaari sai pohjoismaiset valtionpäämiehet avajaisiinsa 1.6.2017. Alun perin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Urho Kekkonen vihkivät rakennuksen käyttöön 1.6.1975. Ruotsin kuningas saapui kunniavieraaksi myös uudelleenvihkimiseen 42 vuotta myöhemmin muiden pohjoismaisten valtionpäämiesten kanssa. Helsingissä juhlittiin tuolloin 100-vuotista Suomea. Paikalla olivat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, Tanskan kuningatar Margareeta II, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson ja puoliso Eliza Jean Reid.