Päiväkoti muutti Fredriksbergiin

NCC:n kehittämässä Fredriksbergin korttelissa, Bruno Granholmin aukioilla käy iloinen vilske, kun päiväkodin lapset puuhaavat leikkipihallaan. Siis päiväkoti toimistomiljöössä? Kyllä vaan ja hyvin pyyhkii.

Päiväkoti Fredriksberg ja daghemmet Fredriksberg aloittivat toimintansa vuoden 2021 alussa upouudessa C-talossa Konepajankujalla. Helsingin kaupunki etsi päiväkodille alueelta aluksi omaa tonttia, mutta koska sopivaa ei löytynyt, tilat päätettiin vuokrata NCC:n rakennuttamasta uudisrakennuksesta. 
 
Sijainti Vallilan Konepajan alueella, joka tunnetaan paitsi historiastaan myös uusista ja rakenteilla olevista toimistotaloistaan, on ehkä poikkeuksellinen. Päiväkoti Fredriksbergin johtaja Jukka Piipon mukaan se on päiväkotielämässä kuitenkin ihan yleistä.
 
- Paikka valikoitui kysynnän mukaan. Alueella asuu paljon lapsiperheitä ja toimitilojen lisäksi tänne rakennetaan uusia koteja. Olemme siellä, missä asutaan ja tehdään töitä eli keskellä elämää, Piippo sanoo.

”Näinkin sen voi tehdä”

Kahden kerroksen tiloista löytyy nyt suomenkielinen päiväkoti Fredriksberg sekä ruotsinkielinen daghemmet Fredriksberg. Yhteensä lapsia on noin sata ja ryhmiä seitsemän. Elokuussa suomenkielisellä puolella aloittaa lisäksi kaksi esiopetusryhmää. 
 
Fredriksbergin korttelin sisäpihalle tulee aamu- ja iltapäivisin värikästä vipinää, kun päiväkotilaiset ulkoilevat C-talon edustalle asettuneella aidatulla leikkipihalla. D-talon valmistumisen myötä Konepaja-alue on huoltoajoa lukuun ottamatta pyhitetty jalankululle ja pyöräilylle. 
 
- Päiväkoteja on monenlaisissa paikoissa ja naapurustossa on aina jotain. Jossakin se voi olla metsä, kantakaupungissa vaikka Ateneum tai toimitalokortteli. Paikka on tekijä, joka käännetään vahvuudeksi ja osaksi toimintakulttuuria. Olemme iloisia sijainnistamme - näinkin se voidaan tehdä, Piippo hymyilee.
 
ncc_fredriksberg_web

Tilat päiväkodin mukaan

Päiväkodin tilat on räätälöity toimintaan sopiviksi Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kiinteistönomistajan välisenä yhteistyönä. Suunnittelu menee ns. päiväkotikäsikirjan mukaisesti, mikä asettaa tiloille tietyt reunaehdot.
 
Fredriksbergissä päiväkodin tilat ovat esteettömiä ja ne tukevat lasten kasvua ja kehitystä. Materiaalit on mietitty tarkkaan ja tilat jaettu eri toimintoihin, kuten leikkimiseen, jumppaamisen, ruokailuun ja nukkumiseen. Tärkeitä asioita ovat hyvä sisäilma, valaistus ja akustiikka.
 
- Äänimaailma on oleellinen osa päiväkodin viihtyisyyttä. Fredriksbergissä akustiikka toimii erittäin hyvin niin sisätilojen kuin ulkoa kuuluvien äänten suhteen. Vaikka ympärillä on paljon liikennettä, sisällä on mukavan rauhallista, Piippo toteaa.
 

Aloitus puhtaalta pöydältä

Suomenkieliselle päiväkoti Fredriksbergille kaikki oli muuttaessa uutta tiloja, henkilökuntaa, lapsia ja vanhempia myöten. Ruotsinkielinen päiväkoti muutti uusiin tiloihin jo toimivana päiväkotina. 
 
- Pääsimme heti alusta asti hyvin liikkeelle, vaikka korona onkin tuonut toimintaamme omat haasteensa. Puhtaalta pöydältä aloittaminen oli myös mahdollisuus tehdä asioita uudella ja omalla tavalla eikä niin kuin olemme aina tehneet, Piippo kertoo.
 
- Palaute on hyvää: lapset viihtyvät, vanhemmat tykkäävät ja henkilökunta arvostaa. Kun tilat ovat uudet, siistit ja kauniit, ne miellyttävät silmää ja korvaa, Piippo sanoo ja mainitsee yhdeksi omaksi suosikikseen näyttävän punaisen lattian, joka on saanut inspiraationsa alueen punatiilirakennuksista.
 
NCC Fredriksberg_Konepaja

Mitä mahtavin miljöö!

Vaikka saman katon alla on nyt kaksi päiväkotia, yhteistyötä ei ole päästy koronarajoitusten takia toteuttamaan. Samasta syystä naapureiden ovikellojakaan ei ole vielä soiteltu. Yhteistyötä on luvassa, kunhan poikkeustilanne sallii. 
 
Piippo uskoo, että naapurusto ja alueen historia tarjoavat varhaiskasvatukselle paljon mahdollisuuksia. Päiväkodin johtajan haaveena olisi saada rautatiearkkitehti Bruno Granholmin mukaan nimetylle aukiolle toimintaa vaikkapa Konepaja-karnevaalin muodossa eli kulttuuria, taidetta ja liikuntaa sopivassa paketissa.
 
- Alueella on paljon toimijoita, joiden kanssa voisi hyvinkin olla yhteistä tekemistä, kuten Kansallisteatteri ja MTV:n tuleva uusi kotipesä. Päiväkoti Fredriksbergin miljöö on mitä mahtavin. On hienoa toimia alueella, jolla on yli 100-vuotinen historia, joka yhdistyy tähän päivään. 
 
Fredriksberg_ilmakuva_ppt
 

Fredriksberg TOP 5

  • elämänmakuinen sijainti
  • mahtava miljöö
  • kiinnostava historia
  • upouudet tilat
  • monipuoliset mahdollisuudet