Räppiä

Tällä kertaa en kirjoita pelkästään omasta työmaastamme vaan työmaista yleensä ja niiden työturvallisuudesta, jota käyn seuraamassa useammassa kohteessa. Työmailla on käytössä työmaavarusteohje, jossa kerrotaan työssä käytettävistä henkilökohtaisista suojaimista. Ohje käydään läpi perehdytyksessä työmaalle tultaessa, mutta siitä huolimatta joutuu alussa puuttumaan uusien toimijoiden varusteiden käyttöön. Ilmeisesti kyse on kuullun ymmärtämisestä, välinpitämättömyydestä tai ei ole tietoa siitä, että esim. silmävammat ovat suojalasien käytön myötä muuttuneet harvinaisiksi ja leukahihnat kypärissä ovat pelastaneet monta henkeä.

Olisiko parempi ja lisäisikö kuullun ymmärtämistä, jos perehdytykseen lisättäisiin laulu työmaan varusteohjeesta? Painuisiko asia mieleen paremmin musiikin keinoin? Esimerkkinä mainitsen George Malmstenin Lasten liikennelaulun, joka kannattaisi soittaa radiossa joka viikko työmatka-aikaan ja M.A. Nummisen opettavaiset laulut; Nuoren aviomiehen on syytä muistaa ja Jenkka hevosen puhdistamisesta. Vanhemmat nämä muistavat ja nuoremmat voivat katsoa youtubesta.

Olisipa hienoa, jos joku säveltäisi Työmaavarusteohje-räpin. Kertosäkeenä olisi,

Työntekijät, jotka eivät noudata ohjetta, poistetaan työmaalta.

Laulaja meillä on työmaalla omasta takaa. Viime viikonloppuna Tahkolla pidetyissä SM-karaokekisoissa kolmanneksi tuli Kuopion Eminem, Eelis Kärki, NCC.

Katso Eeliksen finaalikierroksen esitys täältä (Youtube). 

Työmaallemme on ilmestynyt mammutin seuraksi mäyräkoira. Vartioinnin lisäksi se myös tunnistaa saneerauspuolen haitta-aineet ja osoittaa ne seisomalla.

 mäyräkoira

Jukka Laurio

Kirvesmies, NCC