Kummitus

Kuopion museossa asuu kummitus. Menneiltä vuosilta on paljon varmoja havaintoja. Hän on silloin tällöin vilahtanut hahmona valvontakamerassa. Työmaata jatkuvasti seuraavan raksakameran tallenteiden perusteella hän ei ole poistunut rakennuksesta, vaan jatkaa oleiluaan museossa remontista huolimatta.

Hänen on kerrottu asuvan ullakolla ja kävelevän toisessa kerroksessa öiseen aikaan ja etenkin sunnuntaiaamuisin. Purkutöitä on tehty kaikissa kolmessa kerroksessa ja alipaineistus on ollut käynnissä pölyn hallitsemiseksi purkutilassa. Hiemanhan sinne jää leijumaan pölyä, joka laskeutuu iltaisin lattialle imuroitavaksi, mutta yleensä toisen kerroksen pölyissä näkyy aamuisin jälkiä. Ja yleensä metrimitta ei löydy samasta paikasta mihin sen edellisenä päivänä jätti.

Työmaan huputus on alkanut.  Sääsuojan telineiden rakennus alkoi Kauppakadun puolelta ja jatkuu kiertäen Maaherrankadun päädyn kautta sisäpihalle. Telineiden valmistuttua nostetaan museon päälle suojakatos, jonka jälkeen kattojen pellitysten ja tukirakenteiden purkaminen voi alkaa. Sääsuojan rakentamisella varmistetaan työmaan hyvä kosteudenhallinta, sekä ehkäistään kummituksen kastuminen ja vilustuminen.

Hyvin suunniteltu rakentaminen ottaa kaikki osatekijät huomioon.

Jukka Laurio

Kirvesmies, NCC

kummitus