Vuolteentorista viihtyisä ja vehreä alue Tammerkosken rantaan

Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva Vuolteentori sai odotetun peruskorjauksen. Kesällä 2017 valmistuneelle Vuolteentorille tuli viihtyisä aukio, jossa torialue ja terassialue ovat erotettuina toisistaan polveilevalla led-valolistalla varustetulla tukimuurilla.

Lähtökohta

Vuolteentorin alue Tammerkosken rannalla on vilkkaassa kevyen liikenteen käytössä. Tampereen kaupunki järjesti ideakilpailun, jolla haettiin alueelle uutta ilmettä, joka ottaisi huomioon jalankulkijat, alueella oleskelun, terassien tarpeet sekä ainutlaatuisen sijainnin Tammerkosken kansallismaiseman läheisyydessä.

Ideakilpailun voittanut maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n ehdotus perustui alueen kehräämöhistoriaan näkyen mm. alueelle tulevien kiveyksien lankarulla-kuvioissa ja kaarevassa, muuttuvasäteisessä muurissa, johon on upotettu led-valolista. Ehdotuksessa aukiolle luotiin viihtyisiä oleskelutiloja niin nurmipintojen, puistoistutusten kuin terassialueen muusta alueesta erottavan tukimuurin avulla.

Vuolteentorin rakentaminen kuuluu Tampereen kaupungin Keskusta-hankkeen ”Viiden tähden keskusta” -ohjelmaan.

Toteutus

Alueen parannustyöt alkoivat syyskuussa 2016 jatkuen syyskuulle 2017. Ensivaiheessa alueella purettiin vanhat pintamateriaalit ja betonirakenteet sekä parannettiin hulevesijärjestelmiä lisäämällä kaivoja ja putkia. Alueen ilmeen uusimisessa keskeisissä rooleissa olevien muurin ja kiveysten pohjatöissä maapohja tasattiin ja massoja vaihdettiin paremmiksi. Muurin rakentaminen tehtiin useassa eri vaiheessa ennen kuin led-valolistalla koristeltu polveilevasti etenevä muuri oli valmis käyttöön.

Viimeistelyvaiheessa alueelle lisättiin puu- ja pensasistutusta, uusi nurmialue, puistopenkkejä sekä uusittiin valaistus. Yhteistyö eri osapuolien kesken sujui moitteettomasti ja tori valmistui aikataulussa.

Uudistettu Vuolteentori tarjoaa viihtyisän ja vihreän olohuoneen teollisen ja uuden Tampereen solmukohdassa. Lopputuloksesta ollaan niin ylpeitä, että Vuolteentori osallistuu Vuoden ympäristörakenne 2017 -kilpailuun.