Vuolteentorista viihtyisä ja vehreä alue Tammerkosken rantaan

Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva Vuolteentori saa odotetun peruskorjauksen. Kesällä 2017 valmistuvalle Vuolteentorille tulee viihtyisä aukio, jossa torialue ja terassialue ovat erotettuina toisistaan polveilevalla led-valolistalla varustetulla tukimuurilla.

Lähtökohta

Vuolteentorin alue Tammerkosken rannnalla on vilkkaassa kevyen liikenteen käytössä. Tampereen kaupunki järjesti ideakilpailun, jolla haettiin alueelle uutta ilmettä, joka ottaisi huomioon jalankulkijat, alueella oleskelun, terassien tarpeet sekä ainutlaatuisen sijainnin Tammerkosken kansallismaiseman läheisyydessä.

Ideakilpailun voittanut maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n ehdotus perustui alueen kehräämöhistoriaan näkyen mm. alueelle tulevien kiveyksien lankarulla-kuvioissa ja kaarevassa, muuttuvasäteisessä muurissa, johon on upotettu led-valolista. Ehdotuksessa aukiolle oli luotu viihtyisiä oleskelutiloja niin nurmipintojen, puistoistutusten kuin terassialueen muusta alueesta erottavan tukimuurin avulla. 

Toteutus

Alueen parannustyöt alkoivat syyskuussa 2016 jatkuen heinäkuulle 2017. Työmaa-alue on rajattu turva-aidoilla ja turvallinen kevyen liikenteen liikkuminen alueella on varmistettu tilapäisillä liikennejärjestelyillä.

Ensivaiheessa alueella purettiin vanhat pintamateriaalit ja betonirakenteet ja parannettiin hulevesijärjestelmiä lisäämällä kaivoja ja putkia. Alueen ilmeen uusimisessa keskeisissä rooleissa olevien muurin ja kiveysten pohjatöissä maapohja tasattiin ja massoja vaihdettiin paremmiksi. Muurin rakentaminen etenee useassa vaiheessa ennen kuin led-valolistalla koristeltu polveilevasti etenevä muuri on valmis käyttöön. Viimeistelyvaiheessa alueelle lisätään puu- ja pensasistutusta, uusi nurmialue, puistopenkkejä samalla kun valaistus uusitaan. Kesällä 2017 avattava uudistettu Vuolteentori tarjoaa viihtyisän ja vihreän olohuoneen teollisen ja uuden Tampereen solmukohdassa.

LauriHakkinen_NCC
Häkkinen Lauri

Aluepäällikkö, Pirkanmaa, NCC Infrastructure