Suomen suurin Joutsenmerkki-talohanke harjakorkeudessa Hakunilassa

Vantaan Hakunilassa juhlistetaan maanantaina 26.3. harjakorkeuteensa noussutta uutta kerrostaloa, jonka on määrä täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerit. Syyskuussa 2018 valmistuva 127 asunnon kiinteistö tulee olemaan suurin Suomessa toteutettu rakennus, joka tavoittelee Joutsenmerkkiä.

Hankkeen historiaa

Osoitteeseen Kaskelantie 1 valmistuvan kiinteistön rakentaa NCC, ja se valmistuu Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot Oy:n omistukseen. Kiinteistö on osa VAV:n ja NCC:n ja pidempään jatkunutta yhteistyötä ympäristöystävällisen rakentamisen saralla. Yhtiöt toteuttivat vuoden 2015 asuntomessuille Kivistöön luonnonvaratasapainoisen Opaali-kerrostalon, jossa rakentamisen hiilijalanjälki saatiin laskettua viidenneksen vastaavaa normitaloa pienemmäksi.

Ajatus Joutsenmerkin kriteerit täyttävästä talohankkeesta nousi esiin, kun tälle kestävän rakentamisen yhteistyölle mietittiin jatkoa. Idea syntyi VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoskelle Joutsenmerkin järjestämässä infotilaisuudessa elokuussa 2015.

Talohankkeen lähdettyä liikkeelle varmistui tulevan kiinteistön rakentamispaikaksi Hakunilassa sijaitseva entisen Tiehallinnon varikkoalue, jonka Vantaan kaupunki oli kaavoittanut uudestaan kerrostaloalueeksi. Kaskelantie 1:n kiinteistön lisäksi uuteen asuinkortteliin valmistuu muun muassa YIT:n omistusasuntoja sekä A-Kruunun vuokra-asuntoja.

VAV ja NCC allekirjoittivat Kaskelantie 1:n urakkasopimuksen 30.12.2016, ja kiinteistön rakennustyöt käynnistyivät maaliskuussa 2017. Talon arvioitu valmistumispäivä on 28.9.2018.

Kohtuuhintaisia vuokrakoteja

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on oltava energiatehokas ja siinä on kiinnitettävä erityistä huomiota sisäilmaan sekä käytettyihin kemikaaleihin ja rakennusmateriaaleihin. Myös jätehuoltoon on panostettava, ja Kaskelantie 1:n työmaalla kierrätetäänkin peräti 80 prosenttia kaikesta rakennusjätteestä.

Vaikka Kaskelantien kiinteistö toteutetaan Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei tästä seuraa merkittävästi suurempia kustannuksia tuleville asukkaille. Talon 127 asuntoa valmistuvat kohtuuhintaisiksi vuokrakodeiksi, jotka vuokrataan vantaalaisille samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot. Kaskelantie 1:n huoneistot tulevat yleiseen hakuun huhtikuun 2018 lopulla.

Esittelytilaisuus työmaalla 26.3.

NCC ja VAV juhlistavat harjakorkeuteensa noussutta Kaskelantie 1:tä järjestämällä maanantaina 26.3. talon työmaa-alueella esittelytilaisuuden. Tilaisuudessa yhteistyökumppanit, median edustajat, alan opiskelijat sekä muut kiinnostuneet pääsevät tutustumaan Kaskelantie 1:n työmaahan ja niihin eri ratkaisuihin, joiden kautta Joutsenmerkin ympäristövaatimukset otetaan huomioon rakennustyössä ja asumisessa.

Joutsenmerkitty talo

  • Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun.
  • Talo on energiatehokas.
  • Sisäilma on hyvä.
  • Talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä.

Lisätietoja:

Laura Saraste-Mäkinen, viestintäjohtaja, NCC, p. 0400 764 148, laura.saraste-makinen@ncc.fi

Teija Ojankoski, toimitusjohtaja, VAV Asunnot Oy, p. 040 528 1262, teija.ojankoski@vav.fi

Petri Väisänen, toimitusjohtaja, Ympäristömerkintä, p. 040 183 4118, petri.vaisanen@ecolabel.fi