Suomen ensimmäinen hankevaiheen LEEDv4 -Platina -tason ympäristösertifikaatti Scandic Grand Central Helsingin hotellikiinteistölle

Scandic Grand Central Helsinki -hotellirakennus on saanut ensimmäisenä Suomessa ja maailmassa arvostetun LEEDv4 Platina-luokituksen BD+C Hospitality luokitusmallilla. LEED-ympäristösertifikaatti kattaa laajasti kestävän rakentamisen eri teemat. Platina-luokitus on korkein mahdollinen.

Exilionin omistama ja NCC:n VR:n entiseen hallintorakennukseen saneeraama Scandic Grand Central Helsingin hotellikiinteistö on saanut merkittävän ympäristösertifikaatin. Huhtikuussa avattu hotellirakennus on maailman ensimmäinen hankevaiheen Hospitality- LEEDv4 Platina -tason saavuttanut rakennus. Samalla se on Suomen ensimmäinen hankevaiheen LEEDv4 Platina-luokituksen saavuttanut kohde ylipäätään. Maailmassa on vain 74 kohdetta, jotka ovat saavuttaneet Platina-tason hankeluokituksen LEEDv4 -versiolla.

– Sertifikaatin saavuttaminen on upea osoitus määrätietoisesta työstä, jota olemme tehneet kumppaniemme kanssa kiinteistöjemme ympäristövaikutusten ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Korostamme sijoituksissamme elinkaariajattelua, joustavuutta ja energiatehokkuutta sekä vastuullisuutta, sijoituspäällikkö Jussi Ojamo Exilionista sanoo.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) -luokitus on maailman käytetyin globaali rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, jonka vahvuutena on yhtenäinen kriteeristö ja vertailtavuus koko maailmassa. LEED on US Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ulkopuolinen arvioija GBCI vahvistaa lopulliset pisteet ja luokitustason.

Ympäristöluokitustyökaluna oli Scandic Grand Central Helsinki -kiinteistössä LEEDv4 for Building Design & Construction eli hankevaiheen Hospitality LEED-luokitustyökalu, joka on tarkoitettu erityisesti hotellikohteille. LEED-luokitusjärjestelmää käytetään yli 130 maassa.

– On hienoa, että Eliel Saarisen kulttuuriperinnön muuttamisessa Scandic Grand Central Helsinki -hotelliksi on huomioitu kestävän kehityksen periaatteet aina suunnittelusta sekä korjaus- ja uudisrakentamisesta lähtien. Tämä tukee Scandicin pitkäjänteistä vastuullista hotellitoimintaa, kertoo Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Energiatehokkaita ratkaisuja vanhaa arvokiinteistöä vaalien

Scandic Grand Central Helsinki sai korkeimman mahdollisen, eli Platina-tason sertifikaatin 83 pisteellä. Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 175 hankevaiheen LEED-sertifiointia, joista 38 eli 21 % on saavuttanut korkeimman Platina-tason, mutta tätä hanketta lukuun ottamatta vanhemmalla versiolla.

– Hankkeen sertifiointi oli meille selvää alusta asti ja asetti kunnianhimoiset tavoitteet paitsi suunnittelulle, myös työmaatoiminnalle ja materiaalivalinnoille. NCC:lle on erittäin tärkeää hoitaa rakentaminen ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Onkin hienoa saada sertifikaatti vuosien uurastusten jälkeen ja kiitos tästä kuuluu kaikille hankkeen osapuolille kuten suunnittelijoille, urakoitsijoille, työmaan toimihenkilöille, käyttäjälle sekä tilaajalle, sanoo kohteen projektijohtajana toiminut Teemu Tynkkynen NCC:ltä. 

– Näin korkean pistemäärän saavuttaminen tällä luokitustyökalulla vaatii selvästi tavallista enemmän ponnisteluja hankkeen eri osapuolilta, eikä sitä saavuteta pelkästään tavanomaisilla suunnitteluratkaisuilla ja laatutasolla, kertoo Raksystems GBP:n johtava asiantuntija Simo Skogberg.

Kriteereissä arvioidaan laaja-alaisesti rakennuksen ympäristövaikutuksia, esimerkiksi energian- ja vedenkulutusta, jätehuoltoa ja rakennusmateriaaleja.

Kestävän rakentamisen näkökulmasta on merkittävää, että hotelli on tehty olemassa olevaan arvokiinteistöön, eikä ole lähdetty purkamaan vanhaa ja rakentamaan uutta. Myös hotellin keskeinen sijainti palveluiden läheisyydessä ja kattava julkinen liikenne toivat pisteitä.


Lisätietoja

Teemu Tynkkynen, yksikönjohtaja, NCC, p. 010 507 8220, s-posti: teemu.tynkkynen@ncc.fi 
Jussi Ojamo, Investment Manager, Exilion, p. 040 193 1055, s-posti: jussi.ojamo@exilion.fi