Turkuun nousee uusi Runosmäen monitoimitalo Riimi, johon tulee myös kirkkosali

Runosmäen monitoimitalon rakentaminen edistyy hallitusti, suunnitellusti ja hyvässä yhteistyössä. Kuten suuret rakennushankkeet usein, myös tämän monitoimitalon rakentaminen on edellyttänyt yhteistyötä eri ammattilaisten kesken.Turun kaupungin osuus tiloista on noin 75 prosenttia ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän noin 25 prosenttia. Monitoimitalo otetaan käyttöön keväällä 2024.

Loppukeväästä 2024 Riimin monitoimitalossa toimivat päiväkoti, neuvola, perhekeskus, kirjasto ja nuorisotila sekä seurakunnan tiloja: kirkkosali, seurakuntasalit, toimituskappeli, sakaristo, diakonian vastaanottotila ja kerhotilat. Lisäksi talosta löytyy vielä yhteiskäyttötiloja runosmäkeläisille ja alueen toimijoille.

Runosmäen monitoimitalo Riimin näyttävä ja korkeatasoinen arkkitehtuuri on Arkkitehtitoimisto KONKRET Oy:n arkkitehdin Jaakob Sallan käsialaa.

Monitoimitalo Riimi on osa suurempaa Runosmäen aluekehityshanketta. Parhaillaan monitoimitalon vieressä rakennetaan myös Runosmäen kenttää.
– Jo 50-vuotias Runosmäki saa aluekehityshankkeen myötä nyt uutta elämää. Kokonaisuutena nämä muutokset tulevat olemaan historiallisia Runosmäen kehityksessä, Turun kaupungin projektipäällikkö Mari Virtanen kertoo.

Monitoimitalo Riimin palvelut muuttavat samaan taloon eri paikoista. Talo on käyttövalmis helmikuussa, jonka jälkeen tiloja kalustetaan käyttäjien tarpeisiin kevään ajan. 

– Tästä tulee todella hieno paikka alueen asukkaille, kaikille turkulaisille ja jopa ulkopaikkakuntalaisille. Olemme tehneet jo vuosia töitä sen eteen, että talo saadaan toimimaan yhteisenä instrumenttina ja se työ jatkuu vielä käytön aikana talon käyttäjien toimesta, Virtanen toteaa.

Yhteistyötä monella tasolla

Turun kaupunki on hankkeen rakennuttaja. Se järjesti vuonna 2020 hankkeen rakentamisesta urakkakilpailun, jonka NCC voitti. NCC:n työpäällikkö kehuu hankkeen kaksivaiheisen projektinjohtourakan urakkamuotoa, johon kuuluu ennen rakentamisen aloittamista yhteinen suunnitteluvaihe. Rakentaja, suunnittelija ja kaupunki ovat tehneet alusta asti koko ajan tiivistä yhteistyötä. 

– Suunnitelmat ja rakentaminen pysyvät tällaisessa projektissa käsi kädessä, kustannukset ovat koko ajan tarkasti tiedossa ja riskit hallittavissa. Rakennettavuus on ihan eri luokkaa, kun olemme kaikki samoissa suunnittelukokouksissa. Matkan varrella on tehty käytännön muutoksia suunnitelmiin, kuten esimerkiksi taloon suunnitellut kattoikkunat, jotka tehdäänkin nyt pystyikkunoiksi, jotta mahdolliset sateelle alttiit vuotopaikat jäävät pois. Valo tulee yhtä lailla sisälle, mutta huomattavasti turvallisemmin, NCC:n työpäällikkö Jari Piili kertoo.

Todistettua puhtautta

Riimin erikoisuudet ovat näyttävä, jopa 16 metriin ulottuva kirkkosali ja kellotapuli. Monitoimitalo on pääosin kaksikerroksinen. Rakennus on tehty tiukimman P1-puhtausluokan mukaisesti ja siksi tiloja tuuletetaan vielä sen valmistuttua reilun kuukauden ajan, jotta kaikki uusien materiaalien tuoksut ja päästöt saadaan hävitettyä. Rakennuspölyt poistetaan jo työn aikana ja työmaa pidetään pölystä puhtaana eri työvaiheissa olevien lohkojen avulla. 

– P1-puhtausluokan kohde tarkoittaa, että sisäilman laatua ja puhtautta varmistetaan paljon normaalia enemmän. Ilmanvaihtotöitä ei voi tehdä muuta kuin tiloissa, jotka on puhtauden osalta tarkastettu ja tilat ylipaineistettu muiden alueiden työvaiheissa syntyvän pölyn kulkeutumisen estämiseksi. Kaikki kanavat pitää olla tulpattuina ja kanavien ulkopuolinenkin puhtaus ja tulppaukset tarkastetaan jo niiden saapuessa työmaalle. Alakattojen yläpuolisetkin tilat tarkastetaan ja puhdistetaan pölyttömiksi. Tilaajan puolelta hanketta valvoo puhtauden- ja kosteudenhallintakoordinaattori, joka on siis NCC:n ulkopuolinen henkilö, sanoo NCC:n vastaava työnjohtaja Roope Mäkinen.

Lisätietoa hankkeesta löytyy Turun kaupungin nettisivuilta.

NCC:n Runosmäen työmaan nettisivu löytyy tästä.

Juttu myös Runosmäkiseuran Ruutiset-julkaisussa.