Harppuunakortteli tähtää energiaomavaraisuuteen

Turun linna saa naapurikseen kahdentoista kerrostalon muodostaman Harppuunakorttelin. Merimieseläkekassan rakennuttamassa kohteessa katse on nostettu hieman kauemmas horisonttiin. Korttelista halutaan rakentaa lähes energiaomavarainen, ekologinen ja yhteisöllinen kokonaisuus.

Viitisen vuotta sitten arkkitehti Juha-Petri Virtanen Sigge Arkkitehdit Oy:stä sai Merimieseläkekassalta tehtäväkseen suunnitella Turun linnan lähelle tuhannen asukkaan naapuruston. Arvopaikalle rakennettavalle kokonaisuudelle oli asetettu pitkä lista vaatimuksia ja toiveita. Kokonaisuuden tuli olla energian suhteen niin omavarainen kuin mahdollista. Lisäksi asuinkorttelista haluttiin kaikille ikäryhmille sopiva, yhteisöllinen, viihtyisä ja turvallinen. Asumiskustannukset eivät saaneet nousta liian korkeiksi. Suunnittelussa tuli ottaa huomioon luonnonläheisyys ja aktiivinen elämäntapa.

Vierailemme työmaalla yhdessä rakennusliike NCC:n vastaavan mestarin, Roope Mäkisen, ja asuntojen myynnistä vastaavan OP Koti Turun Seutu Oy LKV:n yhteyspäällikkö Sanna Varjanteen kanssa katsomassa, millaisia ratkaisuja löytyi.

Kuvaaja/kuvittaja: Merimieseläkekassa
Asunnot ovat pohjaratkaisuiltaan kekseliäitä. Suunnittelussa on otettu huomioon valo, neliöiden käyttö ja tilojen avoimuus.
Kuvaaja/kuvittaja: Merimieseläkekassa
Sisäpihasta muodostuu keidas, jossa on omat alueensa liikkumiseen, puutarhanhoitoon ja yhdessäoloon. Viherkattoinen Korttelitalo on asukkaiden yhteinen olohuone, jossa voi järjestää vaikka valmistujaisjuhlia.
Kuvaaja/kuvittaja: Merimieseläkekassa
Harppuunakorttelissa on mietitty rakennuksen koko elinkaarta. Asunnoissa on käytetty rakennustapoja ja materiaaleja, jotka kestävät terveinä vuosikymmeniä.
Harppuunakortteli_5