Aalto-yliopistolle lisää opetus- ja tutkimustiloja sekä tapahtuma- ja studiokeskus Otaniemen kampusalueelle

NCC:n Espoon Otaniemeen toteuttamat Marsio ja Kide -rakennukset ovat valmistuneet. Aalto-yliopistokiinteistöt on vastikään vastaanottanut Marsio-rakennuksen. Kide-rakennus luovutettiin tilaajalle lokakuussa 2023.

Marsio ja Kide sijoittuvat näkyvälle paikalle Otakaaren, Maarintien ja Konemiehentien viereiselle alueelle ja täydentävät hienosti kampusalueen kokonaisuutta. Rakennustyöt Otakaari 2 -hankkeena tunnetulla työmaalla alkoivat alkuvuodesta 2022. Kide avasi ovensa tammikuussa 2024. Marsiossa tehdään kesän aikana kalustuksia, ja syksyllä 2024 rakennus toimii uuden lukuvuoden avajaisnäyttämönä.

Marsio-rakennus sisältää 6 500 neliömetriä huippuluokan monitoimitilaa taiteen ja median opetukseen, poikkialaiseen tutkimukseen sekä tapahtuma- ja studiokeskuksen. Tilat on varustettu uusilla digitaaliteknologioilla, jotka mahdollistavat alojen rajat ylittävän tutkimuksen ja opetuksen sekä uudenlaisen tapahtumatuotannon kampuksella ja virtuaalisesti. Marsioon on myös sijoitettu tilaa ravintola- ja tapahtumapalvelutoimijoiden käyttöön sekä vierailukeskuksen vierailijoille.  

Rakennusteknistä vaativuustasoa Marsiossa edustavat mm. akustiset erikoisrakenteet ja tiettyyn käyttötarkoitukseen räätälöidyt erikoistilat, kuten elokuvien tekemiseen soveltuvat studiotilat. Rakentajan näkökulmasta nämä vaatimukset tarkoittivat sitä, että toistettavuutta oli vähän ja yksityiskohtia paljon. Toinen toistaan haastavammat yksityiskohdat vaativat hyvää yhteistyötä.

– Yhteydenpito tilaajan, suunnittelijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut tiivistä. Ratkaisuja on etsitty hyvässä yhteishengessä, joka mahdollisti tehokkaan ja nopean päätöksenteon. Yhdessä löysimme parhaat ratkaisut ja pystyimme reagoimaan nopeisiinkin muutoksiin. Kiitos kaikille hankkeessa mukana olleille, sanoo Joonas Saikkonen, NCC:n uudisrakentamisen toimialalta.

– Marsio on ollut erittäin vaativa hanke, eikä sitä juuri voi edes verrata tavanomaisen toimistotalon rakentamiseen. Kaikkien osapuolten hyvällä yhteistyöllä hanke on kuitenkin saatu toteutumaan suunnitelmien mukaisesti ja ainutlaatuinen talo avataan syksyllä lukuvuoden avajaisten yhteydessä kaikkien aaltolaisten käyttöön, sanoo Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ville Jokela.


Vaativien erityistilojen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu mm. tiukat äänieristävyysvaatimukset. Ääniteknisesti vaativimpia tiloja ovat Data- ja Event Studio sekä elokuvateatteri, joka on suunniteltu toimimaan myös E-sports teatterina. Nämä tilat on varustettu monimutkaisemmilla rakenteilla, kuten kelluvilla lattioilla ja akustisilla kannakkeilla irrotetuilla seinäverhouksilla. Äänitystiloja on toteutettu huone huoneessa -ratkaisulla. Taloteknisille äänille on puolestaan tiukka taustamelutasovaatimus. Ääneneristävyyttä vaativiin tiloihin tuo alakaton yläpuolelle suunniteltu erillinen pintarakenne.

Studiotiloissa toteutetut lattioiden tavanomaisesta poikkeavat suoruus- ja tasaisuusvaatimukset varmistavat, että kameravaunua siirrettäessä kuva ei tärise.

Marsio ja Kide -rakennusten pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehtitoimisto SARC + Sigge.

Lue myös:

NCC:n Aalto-yliopistolle toteuttaman Otakaari 2 -hankkeen ensimmäinen osa on valmistunut