Frediksberg – unelmien urbaani kortteli

Kesäkuussa 2014 kokoontui Fredriksbergiin Helsingin Vallilaan merkittävä vierasjoukko ideoimaan, miten perinteinen teollisuuskortteli voisi muuntua asumisen, työpaikkojen, palveluiden ja tapahtumien uudeksi kaupunkikeitaaksi.

11.6.2014 kokoontui merkittävä joukko yhteiskunnallisia tekijöitä ja näkijöitä Helsingin Vallilaan, Fredriksbergin korttelialueelle keskustelemaan ja visioimaan millainen olisi tulevaisuuden unelmien korttelialue. Lue lisää Töissä-blogista.

Päivä eteni alueeseen tutustumisen, vapaamuotoisen keskustelun ja ideoinnin merkeissä. Lopulta jokaiselta läsnäolijalta pyydettiin kuvausta, mitä tekisivät alueelle ja millaisia toimintoja he toisivat Fredriksbergiin.

Ajatukset jakaantuivat kolmeen eri toiminnalliseen kokonaisuuteen.

Merkityksellinen pinta

Hannu Karpon, Umut Kiukas Makeyourmark-graffittikollektiivista ja luova johtaja Samuli Harjunpään visioissa Fredriksberg itsessään on nähtävyys. Harjunpää visioi alueelle Helsingin historiasta kertovaa kokonaisuutta, jossa kukin rakennus kuvastaa yhtä aikakautta. Rakennusarkkitehtuurissa toteutettava historiankerronta herättäisi ihmiset kunnioittamaan mennyttä kuin nykyhetkeäkin. Hannu Karpo ja Umut Kiukas innostuivat rakennusten pintojen hyödyntämisestä. Suomi on tunnettu hyötyesineistä, mutta rakennusten pintoihin funktionalisimi ei kuitenkaan ole vielä ulottunut. Seinäpinnoista voitaisiin tehdä maalaustaideteoksia ja talojen kattopinnat voisi ottaa terassikäyttöön. Seinien maalauksilla voisi personoida alueita, taloja ja niissä toimivia yrityksiä.

Merkityksellinen pinta

Safkaa ja säpinää

Kaupunki on upeimmillaan kohtaamisia, tilanteita ja tapahtumia. Näin ajattelevat ravintolapäivän perustaja Timo Santala ja tapahtumanjärjestäjä Mikko Kaukonen sekä LCMDF:n bändin muusikko Mia Kemppainen. Tapahtumanjärjestäjät ja ovat tottuneita järjestämään tilaisuuksia, mutta kaupungeissa ei aina löydy niin helposti paikkaa ja mahdollisuuksia näille. Tilojen pitäisi pystyä taipumaan monenlaiseen tapahtumaan tai yritystoimintaan. Ravinto ja juoma luovat tunnelmaa. Fredriksberg voisi olla gastronominen buffé-pöytä, jossa on tarjolla monia makuja. Pienyrittäjyyttä tukevasta foodmarket-kojusta voivat tulevat kulttikokit aloittaa ravintolatoimintansa. Ulkoilma-elokuvateatteri viihdyttää kesäaikaan ja saa ihmiset tulemaan paikalle kauempaakin. Katettuna osa piha-alueesta olisi hyödynnettävissä ympärivuotisesti.

Safkaa ja säpinää

Minikaupunki

Kaupunginosa on parhaimmillaan kuin pienoisyhdyskunta. Se on omavarainen ja yhteisöllinen. Minikaupunki tarjoaa työpaikkoja, palveluita ja asuntoja. Asukaspohja ja yritystoiminta ovat heterogeenistä, jolloin alue elää vuorokauden ympäri. Minna Maarttolan ja Saara E. Tolosen unelmien kaupunginosassa huomioidaan esteettömyys ja kevyt liikenne. Siellä on turvallista olla. Yhteisöllisyyttä voisi edistää kirpputori ja matalan kynnyksen yritystilat. Alueelta löytyisi myös luovan alan työpaikkoja, esim. valokuvausstudioita ja grafiikkapajoja.

Minikaupunki

Alueen kehittäjän NCC:n suuntaan kohdistuukin nyt mielenkiintoinen kysymys: Ovatko kuvien mukaiset visiot toteutettavissa?

Yksikönjohtaja Mauri Laurila vastaa: Kuviin on oivallisesti taltioitu se fiilis, jota mekin haluamme alueelta tulevaisuudessa. Kaupungin laatimat suunnitelmat, esim. kaava ja puistosuunnitelma ohjaavat osaltaan toteutusta. Meidän kehittäjinä tulisi huolehtia mahdollisuuksien ja edellytysten luomisesta eli puitteista. Kaupunkikehittämisen yleinen nyrkkisääntö on, että hyvää tulee mahdollistamalla, ei pakottamalla. Viime kädessä sitten yhteisöllä ja alueen toimijoilla on oikeus ja jopa velvollisuus ottaa ohjat omaan käsiinsä hyvän lopputuloksen ja kehittyvän kaupunkiympäristön luomisessa.

Karlsson Pertti

Projektijohtaja, NCC Property Development