Helsingin Observatorion peruskorjaus

Tähtitorninmäen Observatorio peruskorjattiin museokäyttöön, kun yliopisto siirsi tähtitieteen tutkimisen Kumpulaan vuonna 2010. Historiallisen rakennuksen ovet avautuivat yleisölle remontin jälkeen vuonna 2012.

Peruskorjauksen valmistumisen jälkeen tähtitieteeseen ja vuonna 1834 valmistuneeseen rakennukseen on voinut käydä tutustumassa kuka tahansa yliopistomuseon yleisökeskuksessa. Näyttelytilojen lisäksi rakennukseen tehtiin planetaario, kahvila ja vuokrattava luentosali. Yliopiston Almanakkatoimistolle ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursalle peruskorjattiin myös tilat Observatoriosta.

Rakennuksen talotekniikka uusittiin ja esimerkiksi koneellinen ilmanvaihtotekniikka laitettiin talojen vanhojen uunien savuhormeihin. Rakennekerrosten ja talotekniikan uusimisen ajaksi kivipihan kaikki kivet nostettiin ylös ja varastoitiin. Talo remontoitiin kokonaan teltan alla, koska vesikatto korjattiin talvella. Myös rakennuksen pinnat kunnostettiin entiseen loistoonsa.

Taustatietoa

Vuonna 1834 valmistuneen Observatorion suunnittelivat Carl Ludvig Engel ja Friedrich Wilhelm August Argelander, joka oli tähtitieteen professori. Helsingin Observatorio oli maailman ensimmäinen nykyaikainen observatorio, jossa oli rakennuksen osana kääntyvät tähtitornit.