Laukaan Ekokoulu

Uuteen aluekyläkouluun Laukaan Vuonteelle yhdistettiin vuoden 2018 syksyksi vanhat Savion, Tarvaalan ja Vuonteen kyläkoulut. Tavoitteena oli tehdä ekologisesti kestävä koulu reilulle sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi. Koulu rakennettiin massiivipuusta.

Ekokoulukonseptin tavoitteena oli kehittää innovatiivinen kiertotalouteen ja lähipalveluihin perustuva tulevaisuuden kyläkoulumalli, jossa yhdistyvät terve ja kestävä rakennus, kestävästi tuotettu energiahuolto (lähienergia), lähiruoka ja -liikenne sekä pedagogisen edelläkävijyyden vaatimat tilaratkaisut. Kolmen paikallisen alakoulun lisäksi tiloissa toimivat esikoulu ja päiväkoti. Tilasuunnittelussa huomioitiin uuden opetussuunnitelman vaatimukset tilatarpeisiin eli perinteisistä luokkahuoneista siirryttiin kohti muunneltavia tilaratkaisuja ja monitoimitiloja. Avoin oppimisympäristö motivoi uudenlaiseen kokemuksellisuuteen ja viihtyisien tilojen tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä koko kylällä.

Tavoitehintainen projektinjohtourakka

Laukaan Ekokoulun lämpö tuotetaan aluelämpökattilalla, joka käyttää pellettiä ja kevytpolttoöljyä polttoaineenaan. Tontti sijaitsee pohjavesialueella, joten esimerkiksi maalämpöä alueelle ei voitu rakentaa. Biokaasun käyttömahdollisuuksia tutkitaan. Rakennuksen runkomateriaalivaihtoehtoja tutki hankesuunnitteluvaiheessa VTT ja lopulliseen päätökseen ristiin laminoitujen massiivipuuelementtien eli CLT-elementtien käytöstä päädyttiin projektinjohtourakoitsijan selvittäessä kustannustehokkainta ratkaisua. Projektinjohtourakkamuoto sopi projektille erityisen hyvin, koska suunnitelmia jalostettiin vielä rakentamisen aikana ja tilaaja voi myös päättää lopulliset hankinnat. Koulu toteutettiin kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen oli kehitys- ja suunnitteluvaihe ja toinen rakentaminen.

NCC:n projekti-insinööri Pauliina Saarelainen kertoo mm. siitä, miten Ekokoulu eroaa hänen aiemmista työmaistaan, millaista huomiota se on saanut ja mikä hänestä Ekokoulussa on parasta.
VilleKupiainen_NCC
Kupiainen Ville

Työpäällikkö, NCC Building Nordics