Laukaan Ekokoulu

Uuteen aluekyläkouluun Laukaan Vuonteelle yhdistetään vuoden 2018 syksyksi vanhat Savion, Tarvaalan ja Vuonteen kyläkoulut. Tavoitteena on tehdä ekologisesti kestävä koulu reilulle sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi. Koulu rakennetaan massiivipuusta.

Ekokoulukonseptin tavoitteena on kehittää innovatiivinen kiertotalouteen ja lähipalveluihin perustuva tulevaisuuden kyläkoulumalli, jossa yhdistyvät terve ja kestävä rakennus, kestävästi tuotettu energiahuolto (lähienergia), lähiruoka ja -liikenne sekä pedagogisen edelläkävijyyden vaatimat tilaratkaisut. Kolmen paikallisen alakoulun lisäksi tiloissa tulevat toimimaan esikoulu ja päiväkoti. Tilasuunnittelussa on huomioitu uuden opetussuunnitelman vaatimukset tilatarpeisiin eli perinteisistä luokkahuoneista siirrytään kohti muunneltavia tilaratkaisuja ja monitoimitiloja. Avoin oppimisympäristö motivoi uudenlaiseen kokemuksellisuuteen ja viihtyisien tilojen tarkoituksena on lisätä yhteisöllisyyttä koko kylällä.

Tavoitehintainen projektinjohtourakka

Laukaan Ekokoulun tavoitteena on käyttää uusiutuvaa energiaa, mahdollisesti biokaasua tai puupellettiä. Tontti sijaitsee pohjavesialueella, joten esimerkiksi maalämpöä alueelle ei voida rakentaa. Rakennuksen runkomateriaalivaihtoehtoja tutki hankesuunnitteluvaiheessa VTT ja lopulliseen päätökseen ristiin laminoitujen massiivipuuelementtien eli CLT-elementtien käytöstä päädyttiin projektinjohtourakoitsijan selvittäessä kustannustehokkainta ratkaisua. Projektinjohtourakkamuoto sopii projektille erityisen hyvin, koska suunnitelmia jalostetaan vielä rakentamisen aikana ja tilaaja voi myös päättää lopulliset hankinnat. Koulu on toteutettu kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen oli kehitys- ja suunnitteluvaihe ja toinen rakentaminen.

NCC:n projekti-insinööri Pauliina Saarelainen kertoo mm. siitä, miten Ekokoulu eroaa hänen aiemmista työmaistaan, millaista huomiota se on saanut ja mikä hänestä Ekokoulussa on parasta.
VilleKupiainen_NCC
Kupiainen Ville

Työpäällikkö, NCC Building