Fredriksberg, Helsinki

NCC toteutti Helsingin Vallilassa sijaitsevalle Konepajan alueelle Fredriksberg-toimitilakokonaisuuden. Kokonaisuus muodostuu neljästä toisiinsa kytkeytyneestä toimistotalosta, jotka rakennettiin vaiheittain vuosina 2016-2022.

Helsingin Vallilassa sijaitseva Konepajan alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi teollisuus- ja kulttuuriympäristöksi. Fredriksbergin neljä rakennusta muodostavat nyt korttelikokonaisuuden, jonka myötä alueelle on tullut uusia yrityksiä, palveluja ja runsaasti elämää.

Ensimmäinen vaihe Fredriksberg A valmistui keväällä 2018 ja seuraavat, laajudeltaan yhteensä 18.235 brm2 B- ja C-talot  toukokuussa 2020. Rakennuksista viimeinen, uutena Pöllölaaksonakin tunnettu D-talo valmistui kesällä 2022.

Fredriksberg suunniteltiin tarkoin niin, että hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni rakentaminen ja kiinteistön käyttö huomioiden. Uudet rakennukset ovat energiatehokkaita ja ne ovat kaukolämpö- ja kaukokylmäverkossa. Lisäenergiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla. Materiaalivalinnat on tehty vastuullisuus ja kestävyys tarkasti huomioiden. Todisteeksi tästä työstä rakennuksille on myönnetty korkean laatutason kansainvälinen BREEAM Excellent -ympäristösertifikaatti.

Rakentamisen mallintamisessa käytettiin huipputekniikkaa

Viimeisimmän vaiheen eli Fredriksbergin D-talon rakentamisvaiheessa hyödynnettiin erityisen paljon rakennustietomalleja ja uusimpia digitaalisia tekniikoita. Valmistuvaa kohdetta esiteltiin työmaalla asiakkaalle lisätyn todellisuuden avulla sijoittamalla tietomalli ympäristöön mobiililaitteen näytöllä ja myöhemmin sisätiloissa virtuaalikypärän avulla. Rakennuksen koko elinkaari on taltioitu lintuperspektiivistä dronella ja ilmakuvia hyödyntävällä sovelluksella. Maarakennusvaiheessa kalliopinnat laserkeilattiin. Projektin loppupuolella otettiin koemielessä käyttöön vielä uusi mittalaite, johon saatiin vietyä halutut tietomallit. Toteumanseurantaa tehtiin tekoälypohjaisella Buildots-sovelluksella, jota NCC on pilotoinut ensimmäisenä Suomessa.

Fredriksberg kiinteistöjen vuokralaisia ovat mm. MTV, R-kioski, Helsingin kaupunki, Alice Italian -ravintola, LoiLoi Rooftop Restaurant and Distillery, Avidly, Holiday Club, Houston, Jääkiekon SM-liiga, Oluthuone Konepaja, Vattenfall, Workspace ja Wonderland.

Vuorio Reijo

Yksikönjohtaja, Toimitilaurakointi, pääkaupunkiseutu, NCC Building Nordics