Dipolin peruskorjaus

Reima ja Raili Pietilän suunnitteleman Dipolin peruskorjaus valmistuu 30.8.2017. Työmaa valittiin Rakennuslehden Vuoden korjaustyömaaksi. Korjauksessa rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu kongressikeskuksesta hallintorakennukseksi.

Espoon Otaniemessä sijaitseva Dipoli on valmistunut vuonna 1966. Se on aikansa huippusuunnittelua ja poikkeuksellisen monimuotoinen. Dipolin arkkitehtuuria on kuvattu vapaamuotoiseksi, luontoon sulautuvaksi ja paikalliset arvot huomioivaksi. Alkuperäinenkin rakennus oli huolellisesti rakennettu ja se oli säilynyt verrattain hyvänä.

Vanhan entistämistä, uutta tekniikkaa ja maalämpö

Peruskorjauksessa Dipoliin uusitaan nykyaikainen talotekniikka. Talon erityiset muodot ovat tuoneet suurimmat haasteet korjaustyölle. Alakattojen purku on ollut suurin ja vaativin purkutyö ja myös välttämätön, jotta talotekniikka saadaan mahtumaan alakaton yläpuolelle. Rakennuksen kaikki ovet, ikkunat ja valaisimet ennallistetaan. Dipolin energiaratkaisuihin haluttiin ekologisuutta. 19 maalämpökaivoa tuottaa Dipolille sekä lämpöä että jäähdytystä. Sähköä säästetään sisällä valaistuksen ohjauksella varustetuilla led-valoilla.

Historiallinen arvorakennus

Dipoli on kaavassa suojeltu, kokonaisuuden kulttuurihistoriallinen arvo pitää säilyttää. Rakennuksella on julkisivujen ja interiöörin muuttamattomuuteen velvoittava SR1-suojelupäätös. Kaikki, mitä on pakko purkaa, myös rakennetaan uudelleen täysin lähtötilannetta vastaavaksi. Kaikki sisäpinnat on suojattu rakennustöissä erityisen tarkasti.

Palkittua osaamista

NCC:n vahva korjausrakentamisen kulttuuri näkyy Dipolissa parhaimmillaan. Se valittiin Rakennuslehden Vuoden korjaustyömaaksi vuonna 2016. Työmaan laatutasoa ja työturvallisuutta on kehuttu ensiluokkaisiksi. Siitä todisteena sama työmaa on sijoittunut myös valtakunnallisessa työturvallisuuskilpailussa 10 parhaan joukkoon.