Outokummun Kemin kaivokselle nousee uusi malminnostotorni

NCC on allekirjoittanut sopimuksen Outokummun kanssa malminnostotornin rakentamisesta Kemin kaivokselle. Kyseessä on kokonaisurakka ilman talotekniikkaa ja sen arvo on noin 13,6 MEUR.

Hanke käsittää 104 metriä korkean malminnostotornin rakentamisen Outokummun Kemin kromikaivokselle. Tornin avulla kaivoksesta nostetaan kilometrin syvyydessä sijaitsevasta murskaamosta ja malminkäsittelyprosessista kromimalmia Tornion terästehtaan 530 000 tonnin vuotuisen tuotantokapasiteetin verran. Tornin rakentaminen on osa Outokummun Deep Mine-ohjelmaa, jonka aikana uuteen kilometrin syvyydessä toimivaan kaivokseen rakennetaan kokonaan uusi infrastruktuuri.

– NCC:n kanssa solmittu betonirakennesopimus on suurin yksittäinen rakennusurakka DeepMine-projektissa. Yhteistyö on alkanut hyvin, ja urakassa on jo tehty nostokuilun kauluksen teknisesti vaativa valu sekä nostotornin kellarin lattian 1100m3 laajuinen, metrin paksuisen betonilaatan valu, kertoo DeepMine-hankkeen projektipäällikkö Kari Huttunen.

– Yli 100-metrisen betonitornin rakentaminen sivurakennuksineen on rakennusinsinöörille erittäin mieluinen projekti. Maanpäällinen 66 metriä korkea tornin osa rakennetaan liukuvalamalla, mikä lisää kohteen haastavuutta myös ammatillisessa mielessä, kertoo NCC:n toimialajohtaja Frej Weurlander.

Valmistelevat työt aloitettiin helmikuussa 2019. Kohde valmistuu lokakuussa 2020.

Outokummun Kemin kaivos sijaitsee Kemin kaupungin pohjoispuolella, Elijärvellä. Kemin kaivos on ainoa kromikaivos Euroopan unionin alueella ja Euroopan suurin tunnettu kromiesiintymä. Ferrokromia käytetään ruostumattoman teräksen raaka-aineena.

Lisätietoja:

Frej Weurlander, toimialajohtaja, NCC, puh. 050 363 5640, frej.weurlander@ncc.fi
Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718,
satu.holm-jumppanen@ncc.fi

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 16 500. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.