Saastuneet aurauslumet voi myös puhdistaa ennen vesistöön päätymistä

Oslossa tehtyjen tutkimusten mukaan kuutiossa lunta on keskimäärin 11 kg epäpuhtauksia. Suomen rantakaupungeissa tuo määrä päätyy puhdistamattomana vesistöihin.

Aurattu lumi on saastunutta. Siinä on mm. öljyä ja monia pieniä partikkeleita sekä runsaasti roskia. Suomen kaupungeissa aurauslumi kerätään lumikaatopaikoille tai vaihtoehtoisesti kaadetaan suoraan läheiseen vesistöön. Oslossa näin ei ole toimittu enää viiteen vuoteen. Siellä lumi puhdistetaan ensin, sulatetaan neliasteisella merivedellä ja päästetään puhtaana mereen.

Oslon mallissa lautta, päästötön menetelmä toimii myös maalla

Osloon rakennettiin suuri lautta, joka pystyy käsittelemään lunta jopa 500 kuutiota/h. Samanlainen tekniikka voidaan kuitenkin rakentaa myös huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, eikä menetelmä edellytä lauttaratkaisua, vaan se voi olla myös maalla. Vaatimus on, että laite saa hyödynnettyä vähintään neljäasteista vettä. Menetelmään tarvitaan myös pieni määrä sähköä. Oslossa kehitetty menetelmä on erittäin ympäristöystävällinen, siitä ei aiheudu päästöjä. Kun lumen puhdistus- ja sulatusmenetelmä tai -menetelmät rakennetaan keskustan tuntumaan, myös kuljetusmatkat voidaan pitää lyhyinä ja päästöt pieninä.

NCC rakensi Oslon lumenpuhdistuslaitoksen vuonna 2012 kaupungin tilauksesta. NCC Snow Melting -lumenkäsittelylaitos vapauttaa kaupungin maat lumikaatopaikoilta. Laitosta voi käyttää lumikauden ulkopuolella vedenpuhdistuslaitoksena. Se soveltuu myös öljyntorjuntaan.

Videokuvaa löytyy osoitteesta ncc.fi/snowmelting.

Lisätietoja:
Maajohtaja Ilkka Kortelainen, NCC Infrastructure, 040 822 2786
Myyntipäällikkö Joonatan Luhtaniemi, NCC Infrastructure, 0400 258 436
Viestintäjohtaja Laura Saraste-Mäkinen, NCC, 0400 764 148

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2016 oli 5,5 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 17.000. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.