NCC otti rakennustyömaakäyttöön ensimmäisenä Suomessa Trimble XR10 -virtuaalikypärän

Virtuaalikypärän kautta rakennustyömaan suunnitelmat avautuvat uusin silmin täysin uudessa ja helposti hahmotettavassa ulottuvuudessa. Trimblen XR10 -virtuaalikypärä on nyt rakennustyömaakäytössä ensimmäisenä Suomessa NCC:n OOPS’in toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.

- NCC:n ja Trimblen yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo. 

Virtuaalikypärän kameralla käyttäjä voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin ja osallistaa eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Etäjoukot näkevät työmaan reaaliajassa ja voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Koronaepidemian aikana tämä on tuonut uusia mahdollisuuksia työmaan arkeen.

Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä. 

- Itse kypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä, joskin suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku. OOPS’issa virtuaalikypärä on talotekniikan asentajien käytössä ja se on otettu innostuneesti vastaan. Virtuaalikypärän silmin näet heti, miten jonkin putken pitää kulkea jossain, voit avata objektin tiedot, ottaa mittoja mallin ja rakennetun suhteen sekä laittaa suunnittelijalle tiedot eteenpäin kuvan kanssa, Piipponen sanoo.

NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.

- Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa, kuvailee Piipponen.

- NCC on tämän teknologian käytössä edelläkävijä Suomessa. Eero-Pekan ja NCC:n VDC -ryhmän antama palaute auttaa meitä kehittämään Trimble Connect for Hololens sovellusta ja parantamaan käyttäjäkokemusta. Hienoa, että uudet teknologiat tulevat osaksi työmaan arkipäivää, sanoo Jussi Ketoja, Business Development Manager, Trimble Connect. 

Lisätietoja:

Eero-Pekka Piipponen, digi-insinööri, NCC, puh. 040 635 9874, eero-pekka.piipponen@ncc.fi

Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718, satu.holm-jumppanen@ncc.fi

Jussi Ketoja, Trimble Connect, Trimble, puh. 040 483 6022, jussi.ketoja@trimble.com

www.oopsespoo.fi
www.trimble-finland-office.com/
www.geotrim.fi/tuotteet/ar-mr-vr/trimble-xr10/

Trimble XR10 -kypärä Microsoftin HoloLens 2 -laseilla

  • Läpinäkyvät holografiset linssit, 43° asteen katselukulma, yhdistetyn todellisuuden (MR) resoluutio 2k ja kuvasuhde 3:2
  • Kamerat: 4 näkyvän valon kameraa liikkeiden seurantaan. Kamera suoraa striimausta varten ja kuvia varten. Videoresoluutio 1080p30, kuvat 8 megapikseliä
  • Kaksi infrapunakameraa silmien liikkeen seuraamiseen sekä Windows Hello biometriseen sisäänkirjautumiseen Iris-tunnistuksella
  • Standardit täyttävä työmaakypärä
  • Liikeanturit: Kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, magnetometri
  • Viisikanavainen mikrofoni keskusteluyhteyttä ja puheohjausta varten. Luujohdekuulokkeet yhdistettävissä Bluetoothilla
  • 64Gt:n kovalevy, Bluetooth, WiFi
  • Trimble Connect for Hololens tietomallien manipulointiin ja katseluun

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Toimialaamme ovat kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä asfaltin ja kiviainesten tuotanto. Vuonna 2019 NCC:n liikevaihto oli noin 5,5 miljardia euroa ja työntekijöitä oli 15 500. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.