VASO ja NCC rakentavat Turkuun kerrostalot, joihin liitetään sähköautojen älykäs latausjärjestelmä

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (VASO) ja NCC rakentavat kaksi 9-kerroksista asuinkerrostaloa Pääskyvuorenrinteelle Turkuun. VASO Pääskylinnaan toteutetaan yhteistyössä Turku Energian kanssa varastoiva aurinkosähköjärjestelmä, johon liitetään sähköautojen älykäs latausjärjestelmä. EU:n rahoittamana kehityshankkeena toteutettava järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja osa isompaa Turun kaupungin sähköisen liikkumisen latausverkkoa. Syksyllä 2022 valmistuvan urakan arvo on noin 8,7 MEUR.- Rakennetun ympäristön energiaratkaisut ovat merkittävässä roolissa rakennusten käytönaikaisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Pääskylinnan hankkeessa pääsemme vaikuttamaan kestävään kehitykseen yhdessä VASOn ja Turku Energian kanssa, kertoo NCC:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori.

Pääskylinnassa aurinkoenergian tuotannolla katetaan ensisijaisesti omaa kulutusta. Aurinkoenergiaa varastoidaan akkuihin myöhemmin hyödynnettäväksi muun muassa kiinteistön sähkönkulutuksessa ja sähköautojen lataamisessa. Älykäs järjestelmä huolehtii kokonaisuudesta niin, että ensisijaisesti käytetään itsetuotettua sähköä ja tasapainotetaan kulutuspiikkejä. EU:n rahoittaman USER-CHI-hankkeen päämääränä on kehittää sähköautojen ja sähkökäyttöisten kevytajoneuvojen innovatiivisia latausjärjestelmiä. 

VASO Pääskylinnaan asennetaan 64:stä Salo Solarin aurinkopaneelista koostuva aurinkovoimala, jonka teho on 24 kWp ja vuosituotanto yhteensä noin 20 000 kWh. Sähköautojen latauspisteitä kohteeseen asennetaan kolme sisältäen kuusi sähköautojen latauspaikkaa. 

- On hienoa olla mukana tässä hankkeessa, joka on hyvä esimerkki siitä, kuinka kiinteistöt voivat osallistua hiilineutraalin huomisen rakentamiseen. Kummankin kerrostalon katolle rakennetaan aurinkovoimala, rakennukseen akut ja asukkaiden käyttöön sähköautojen latauspisteitä. Kaiken tämän nivoo yhteen älykäs ohjausjärjestelmä, joka maksimoi järjestelmästä saadun hyödyn, sanoo tuotepäällikkö Jari Hallivuori Turku Energiasta.

- Pääskyvuorenrinne on yksi VASOn konkreettisista teoista ympäristöystävällisen asumisen edistämisessä. VASO Pääskylinnan rakentaminen alkaa keväällä 2021, kun kohteelle on myönnetty rakennuslupa. Kohteeseen valmistuu yh-teensä 76 kpl asumisoikeusasuntoja, joiden keskipinta-ala on noin 54 asm2. Urakkaan kuuluu myös pysäköintihallin sekä talojen yhteisen ison oleskelupiha-alueen rakentaminen, kertoo VASOn hallituksen puheenjohtaja Konsta Weber.

https://www.userchi.eu/ ja https://www.turku.fi/smart-and-wise/liikenne-ja-liikkuminen/sahkolatauksen-kehittaminen

Lisätietoja
Esa Lehmusvuori, toimialajohtaja, NCC, puh. 050 590 8583, esa.lehmusvuori@ncc.fi 

Maria Aspala, toimitusjohtaja, Vaso, puh. 0400 817950, maria.aspala@vaso.fi

Jari Hallivuori, tuotepäällikkö, Turku Energia, puh. 050 5573 114, jari.hallivuori@turkuenergia.fi

Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718, satu.holm-jumppanen@ncc.fi 

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Toimialaamme ovat kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä asfaltin ja kiviainesten tuotanto. Vuonna 2020 NCC:n liikevaihto oli noin 5,1 miljardia euroa ja työntekijöitä oli 14 500. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.

Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2019 oli 276,8 miljoonaa euroa. Turku Energiassa työskentelee noin 340 ammattilaista. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaamme kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen sekä sähköisen liikenteen kehittäminen Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Asiakaslupauksemme on "Olemme lähellä, näemme kauas". Olemme mukana rakentamassa hiilineutraalia Turkua. Uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun energian määrä on vuoden 2020 lopussa jo 70 %. www.turkuenergia.fi

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy eli Vaso omistaa, ylläpitää ja tuottaa laadukkaita ja kohtuuhintaisia asumisoikeuskoteja kaikkiin elämäntilanteisiin. Vaso tarjoaa asumisoikeusasuntoja Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Liedossa. Asumisoikeusasuntoja yhteensä n. 2800 ja yli 5000 asukasta. Vaso on osa Turun kaupunkikonsernia. Vaso toimii yleishyödyllisenä yhtiönä kustannustehokkaasti ja jakamatta vastikkeetonta etua osakkailleen.