Suomen valtion asfaltointiurakassa lasketaan nyt ensimmäisen kerran CO2-päästöjä

Kestävästä kehityksestä on puhuttu jo pitkään, mutta valtion tieurakan päästöt lasketaan nyt ensimmäistä kertaa. Kyseessä on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tieurakka Lammilla ja Hattulassa.

NCC on voittanut Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tieurakan, jossa päällystetään Mommilantie Lammilla ja Sattulantie Hattulassa. Urakan arvo on noin miljoona euroa. Massamäärä on 10 000 tonnia ja massat tehdään NCC:n Riihimäen asfalttitehtaalla. Tämä urakka on ainutlaatuinen, sillä tilaaja haluaa ensimmäistä kertaa Suomessa tehdä päällystyskohteilta CO2 -päästölaskennat.

– Urakoitsijana voimme olla auttamassa tilaajaa urakkamallin kehittämisessä: keräämme tietoa, kerromme eteen tulevista haasteista ja päästömuuttujien soveltuvuudesta sekä annamme tietysti kehitysideoita. Tulevaisuudessa päästövaikutukset tullaan ottamaan huomioon urakoita ratkaistaessa. Tämä sopii meille hyvin, koska olemme panostaneet kestävään kehitykseen ja läpinäkyvyyteen jo vuosia. Ympäristövaikutusten huomioiminen on tärkeää ja mahdollista myös päällystystöissä, NCC:n tuotepäällikkö Sara Väänänen toteaa.

Urakan virallinen nimi on DHJ KAS ELY ET 1. Mommilantielle tehdään lisäksi vaahtobitumistabilointia ja Sattulantielle hidasteita. Työt alkavat heinäkuun lopussa.

Asfalttivalinnoilla voidaan vaikuttaa merkittävästi hiilidioksidipäästöihin

Päällysteen oikealla valinnalla voidaan pienentää hiilidioksidipäästöjä ja esimerkiksi kaupungit voivat päästä näin nopeammin päästötavoitteisiinsa. Kestävien ja käyttötarkoitukseensa juuri sopivien asfalttituotteiden valinnan lisäksi NCC Green Asphalt -menetelmä mahdollistaa asfalttimassan valmistuksen perinteistä asfalttia matalammassa lämpötilassa, jolloin hiilidioksidipäästöt vähenevät 15–25 prosenttia perinteisen asfaltin valmistukseen verrattuna. Näin myös pienennetään eri oksidien ja savukaasujen pääsyä ympäristöön.

Lisätietoja:

Sara Väänänen, tuotepäällikkö, NCC Industry, p. 040 751 7950

Kyösti Kitinoja, aluejohtaja, NCC Industry, p. 040 700 1784

Merja Alastalo, viestintäjohtaja, NCC Industry, p. 050 316 5887

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2017 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 17.800.  NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.