Lehdistötilaisuus: edistyksellistä puurakentamista Linnanfältin uudella puutaloalueella

Kutsumme median edustajat tutustumaan Kruunuasuntojen puukerrostalohankkeeseen Turun Linnanfälttiin perjantaina 22.11. klo 12:00 Päivänsäde 3:n työmaalla osoitteessa Raitiokuja 4. Kruunuasuntojen, rakennusyhtiö NCC:n ja puuelementtejä valmistavan VVR Woodin asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa toimittajien kysymyksiin. 

Turun Linnanfältin uusi puukerrostaloalue kasvaa, kun Raitiokujalle nousee kaksi Kruunuasuntojen puukerrostaloa. Talot rakennetaan  liikuteltavan sääsuojan alla, joka on niin suuri, että se kattaa myös lastausalueen. Sen ansiosta rakennusmateriaaleja kuljettavat rekat voivat ajaa suoraan sääsuojan alle ja purkaa kuorman sateelta suojassa.

— Puurakentamisessa kosteudenhallinta on erittäin tärkeää, jotta saamme rakennettua terveitä taloja, kertoo Kruunuasuntojen kiinteistöjohtaja Petri Saarinen.

Puuelementit valmistetaan kotimaisesta puuraaka-aineesta Heinolassa

Turun linnan ja Aurajoen läheisyyteen muodostuva kokonaisuus on yksi Suomen suurimmista puukerrostalohankkeista. 8,4 hehtaarin kokoiselle alueelle tulee 2—5-kerroksisia puutaloja kaikkiaan 27 kappaletta, joista osa on jo valmistunut. Alue valmistuu arvioiden mukaan 2020-luvun alkuvuosina.

— Puurakentaminen kiinnostaa Kruunuasuntoja vaihtoehtoisena toteutustapana. Mikäli saamme nyt Turusta hyviä kokemuksia, aiomme jatkossakin rakentaa puukerrostaloja, Saarinen sanoo.

Kruunuasuntojen taloja ei rakenneta kokonaisista puumoduuleista, vaan yksittäisistä puuelementeistä, mikä mahdollisti vapaammat kädet asuntojen suunnitteluun. Puuelementit on suunnitellut, toimittanut ja asentanut VVR Wood. Kaikki elementit valmistetaan kotimaisesta puuraaka-aineesta VVR Woodin tehtaalla Heinolassa kuivissa olosuhteissa. Elementtien valmistuksessa on hyödynnetty modernia 3D-suunnittelua ja CNC-työstöä. Näin pystytään varmistamaan elementtien mittatarkkuus ja nopea asennus.

Suurin osa kiinteistön hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana

Ympäristöministeriön tavoitteena on se, että rakennusten hiilijalanjälki otettaisiin huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä. Petri Saarisen mukaan kiinteistöjen ympäristöasioita tulee tarkastella laajasti. Rakennusmateriaalien ekologisuus on tärkeää, mutta pelkästään se ei riitä.

— Suurin osa kiinteistön hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa asumisen aikaista energiankäyttöä, kuten asuntojen lämmitystä ja vedenkulutusta. Kruunuasunnot on ollut pitkään mukana valtakunnallisessa vuokratalojen energiatehokkuussopimuksessa ja pienennämme päästöjämme monella taholla.

Linnanfältin puukerrostaloon tulee edistyksellinen aurinkokatto. Kyseessä on uusi suomalaiskeksintö, jossa kattoon on sisällytetty aurinkoenergiaa kerääviä ohutkalvopaneeleja. Katon tuottama puhdas energia hyödynnetään kiinteistösähköön ja käyttöveden lämmittämiseen.
Ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän kautta asuntojen tuloilmaa tullaan lämmittämään poistoilmasta kerätyllä lämmöllä. Etäohjattavan lämpötilanseurantajärjestelmän avulla asuntokohtaisia lämpötiloja optimoidaan talon ominaisuuksien ja sääennusteiden mukaan.

Asukkaita kannustetaan myös säästämään vettä siten, että vedestä laskutetaan pelkästään kulutuksen mukaan. Asuntoihin asennetaan digitaaliset näytöt, joista asukas voi seurata omaa kulutustaan reaaliajassa. Asukkaita innostetaan vihreämpään arkeen myös liikkumisessa, sillä pysäköintihalliin tulee 2 sähköautojen latauspistettä.

Järjestelyiden takia pyydämme ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen sähköpostilla osoitteeseen marianne.minkkinen@kruunuasunnot.fi. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Kokoonnutaan aluksi työmaatoimistolla.Tilaisuudessa nostamme seinäelementtejä paikoilleen sääsuojan sisällä olevalla siltanosturilla.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:

Petri Saarinen, Kiinteistöjohtaja, Kruunuasunnot, puh. 040 540 6141, petri.saarinen@kruunuasunnot.fi

Seppo Kalliola, Vastaava työnjohtaja, NCC, puh. 050 517 7080, seppo.kalliola@ncc.fi

Jari Granqvist, Työpäällikkö, NCC, puh. 050 439 9919, jari.granqvist@ncc.fi

Tero Vesanen, Toimitusjohtaja, VVR Wood, puh. 050 349 1354, tero.vesanen@vvr.fi

Marianne Minkkinen, Viestintäassistentti, Kruunuasunnot, puh. 050 542 6008, marianne.minkkinen@kruunuasunnot.fi

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 16 500. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.

Kruunuasunnot: Rakennutamme, vuokraamme ja kehitämme laadukkaita asuntoja 19 paikkakunnalla ympäri Suomen, aina Raaseporista Sodankylään. Asuntoja on yhteensä noin 2300, joista Kruunuasunnot omistaa noin 1900. Viime vuosina olemme toteuttaneet uudistuotantoa Helsingissä,Turussa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Toimintaan kuuluu myös asuntojen vuokrauksen ja hallinnoinnin palveluiden tuottamista.

VVR Wood: Toimitamme puukerrostaloja ympäri Suomen ja pohjoismaisille vientimarkkinoille. Erityisosaamistamme ovat kilpailukykyiset ja ekotehokkaat puupohjaiset ratkaisut puukerrostaloihin sekä muun muassa tila-, välipohja- ja kattoelementit sekä täydentävät rakenteet. Kaiken minkä valmistamme, myös suunnittelemme, asennamme ja urakoimme. Olemme aidosti mukana puurakentamisessa. VVR Wood on yksi puurakentamisen edelläkävijöistä Suomessa. Turussa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Toimintaan kuuluu myös asuntojen vuokrauksen ja hallinnoinnin palveluiden tuottamista.