Kaupungit haluavat lisää kestävyyttä liikenneympyröiden päällysteisiin

Kiertoliittymissä asfaltti kuluu erityisen nopeasti juuri jyrkän kaarteen vuoksi. Suuret liikennemäärät ja raskas liikenne nopeuttavat kulutusta. Tiheä päällysteen uusiminen tuo kaupungeille kasvavia infrakuluja.

–Monet kaupungit ovat alkaneet pohtia kiertoliittymien päällystysratkaisuja pitkän elinkaaren ja kestävän kehityksen näkökulmasta, ja sijoittamaan juuri kyseiseen käyttötarkoitukseen suunniteltuun, normaalia kestävämpään päällysteeseen. Näin saadaan yhdelle asfaltoinnille enemmän käyttövuosia ja samalla kokonaistaloudellisuutta, NCC:n myyntijohtaja Juuso Lukkarinen kertoo.

Tampereella NCC asfaltoi nyt torstain ja perjantain välisenä yönä ensimmäisen Viaco-päällysteellä tehdyn kiertoliittymän kaupungin päällystysurakan yhteydessä. Viaco Roundtop -tuote korvaa AB16 AN7 -päällysteen. Vieritien kiertoliittymä on Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella. Espoon kaupungille Viaco-päällysteellä on tehty jo useita kiertoliittymiä koko NCC:n päällystyssopimuskauden eli kaksi vuotta, nyt käynnissä on vielä kolmas vuosi eli sopimuksessa mahdollistettu optiovuosi.

–Viaco on kestänyt hyvin kovan käytön, juuri niin kuin pitääkin. Tuotetta käytetään pohjoismaisesti, joten meillä on laajat kokemukset tästäkin asfalttilaadusta jo yli 15 vuodelta, Lukkarinen sanoo.

Viaco on esimerkki uudesta ajattelusta tierakentamisessa

Kiertoliittymissä asfalttipäällyste joutuu erityisten voimien ja kuormitusten alle. Viaco Roundtopissa massan rakeisuudella ja lisäaineilla saadaan perinteisiä SMA-päällysteitä parempi kestävyys liikenteen hiertävää kulutusta ja asfalttipäällysteen muodonmuutoksia vastaan.

Asfalttivalinnoilla voidaan myös pienentää merkittävästi kaupungin hiilidioksidipäästöjä. Kestävyyden lisäksi esimerkiksi NCC Green Asphalt -menetelmä mahdollistaa asfalttimassan valmistuksen perinteistä asfalttia matalammassa lämpötilassa, jolloin hiilidioksidipäästöt vähenevät 15–25 prosenttia perinteisen asfaltin valmistukseen verrattuna ja pienennetään eri oksidien ja savukaasujen pääsyä ympäristöön.

–Ilmastonmuutoksen etenemistä silmällä pitäen meillä on kehitetty myös vettä läpäisevä asfaltti, jota Tanskassa jo käytetään rankkasateiden aiheuttamien tulvavesien viivyttämiseen ja parantamaan niiden imeytymistä kaupungeissa, Juuso Lukkarinen kertoo.

Lisätietoja:
Juuso Lukkarinen, myyntijohtaja, NCC Industry, p. 050 316 0738
Nelly Haapalainen, viestintäpäällikkö, NCC Industry, p. 043 825 7390

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2017 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 17.800.  NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.