Konepajan alueen kehitys jatkuu Helsingin Vallilassa – NCC uudistaa VR:n vanhan Konttorin, Ruokalan ja Oppilaskoulun hotelliksi

NCC on sopinut OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahaston kanssa noin 15 miljoonan euron suunnittelu- ja korjausrakennushankkeesta Vallilan Konepaja-alueella Helsingissä. Hankkeessa Aleksis Kiven kadun varrella sijaitseva VR:n vanha konttorirakennus, sen yhteydessä toiminut ruokala sekä koulutuskeskus muutetaan hotelliksi.

Konepajan alue on kaupunkihistoriallisesti arvokas ympäristö, jota rakennetaan alueen kaupunkikuvaa vaalien. Nyt uudistettavista rakennuksista vuonna 1901 valmistunut VR:n Konttori ja vuosina 1910-1921 tehty Ruokala ovat kaavassa suojeltuja. Oppilaskoulu on rakennettu myöhemmin 1970-80 -lukujen taitteessa. Korjaustyötä tehdään yhteistyössä Museoviraston kanssa.

NCC on ollut pitkään mukana suunnittelemassa ja kehittämässä Vallilan Konepaja-aluetta, joka tarjoaa huikean mahdollisuuden yhdistää uutta ja vanhaa. Rakennusten julkisivut on suojeltu ja hotelli suunnitellaan aikakauden henki säilyttäen. Tämä näkyy esimerkiksi sisäosissa, joissa jätetään näkyviin vanhoja rakennusosia, kertoo NCC:n toimialajohtaja Vesa Ahlroos.

OP Kiinteistösijoitus Oy:n hallinnoima rahasto omistaa alueelta Amer Sportsin kiinteistön, jonka myötä meillä on alueelta hyvää kokemusta. Nyt peruskorjattava kohde on erinomaisella sijainnilla majoituskäyttöön ja antaa tulevalla vuokralaiselle hyvän liiketoimintamahdollisuuden. Alueen kehityspotentiaali on suuri yhä kasvavan Pasilan alueen vanavedessä, sanoo Arttu Ekqvist OP Kiinteistösijoitus Oy:stä.

Hankkeella on rakennuslupa ja työt alkavat helmikuun aikana. Rakennushankkeen on arvioitu valmistuvan kesällä 2020. Kinos Property Investment Oy:n ja Folks Hotels Oy:n kehittämään The Folks Hotel -brändillä varustettuun, yksilölliseen lifestyle-hotelliin tulee noin 150 huonetta sekä ravintolapalveluita. Rakennusten bruttopinta-ala on yhteensä noin 7 500 m2.

Vanhat rakennukset saavat uuden elämän

Rakennetulla ympäristöllä on kiertotaloudessa olennainen rooli. Rakentamisen elinkaariajattelussa suunnitellaan, miten rakennusta voidaan parhaiten hyödyntää ja korjata käyttäjien muuttuvien tarpeiden mukaan.

Rakennusten uusiokäyttö edistää kestävää kehitystä ja on Konepajan alueella myös kulttuuriympäristön kannalta arvokasta, Ahlroos kertoo.

Konepajan alue sijaitsee Vallilassa, Pasilan ja Alppilan vieressä. Siellä valmistettiin VR:n vetureita ja vaunuja lähes sadan vuoden ajan vuosina 1902 – 2001. Konepaja on tunnettu silloisen Rautatiehallituksen pääarkkitehti Bruno Granlundin suunnittelemista punatiilisistä tehdasrakennuksista.

OP:n rahastolle myydyt Konttori-, Ruokala- ja Oppilaskoulu-rakennukset olivat viimeiset VR:n omistamat rakennukset alueella. VR on kehittänyt Konepajan aluetta jo yli 15 vuoden ajan ja nyt ollaan loppusuoralla. Hienoa, että alue valmistuu tältäkin osin ja muodostaa tulevaisuudessa ainutlaatuisen historiaa henkivän palvelu- ja asumiskokonaisuuden, kommentoi kiinteistökehityspäällikkö Kai Perhola VR Groupista.

NCC on ollut mukana alueen suunnittelussa ja kehittämisessä vuosikymmenen alusta lähtien. Vanhoja rakennuksia saneerataan uuteen käyttöön, mutta kortteliin tulee myös uusia toimitiloja. Amer Sports muutti pääkonttorinsa NCC:n saneeraamaan punatiiliseen makasiinirakennukseen 2014. NCC:n kehittämän yhteisöllisen toimistokokonaisuuden, Fredriksbergin, ensimmäinen vaihe valmistui vappuna 2018. B- ja C-vaiheiden rakentaminen on käynnissä ja tilat ovat muuttovalmiit kesäkuussa 2020.

Lisätietoja:
Vesa Ahlroos, toimialajohtaja, NCC, puh. 050 366 6669, vesa.ahlroos@ncc.fi 
Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718, satu.holm-jumppanen@ncc.fi
Arto Korhonen, toimitusjohtaja, Folks Hotels Oy, 040 574 3314, arto.korhonen@folkshotels.fi

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2018 oli lähes 5,6 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 16 300. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä